Сьогодні нотаріальна система держави потребує реформ

04.09.2012 18:37   -
Автор:

Сьогодні нотаріальна система держави потребує реформ. Тому саме зараз про це слід говорити, каже народний депутат України Ірина Бережна на круглому столі, який зібрав нотаріусів Харківщини. Всі вони тут, щоб спільно обговорити нагальні питання нотаріату. Автор поправок до чинного закону Про нотаріат і нового Нотаріально-процесуального кодексу Ірина Бережна вважає ухвалення останнього дуже важливим процесом, оскільки діючий закон не відповідає сучасним вимогам нотаріальної дільності. І найбільше представників цієї сфери турбує питання стажу нотаріусів.    

Світлана Гаврилова приватний нотаріус

-В данном случае, когда человек хочет стать нотариусом, он должен с нотариальным процессом быть ознакомлен полностью и со всеми нотариальными сделками, доверенностями, договорами, поэтому я как бы считаю, что было бы неплохо, если бы нотариусом был человек, который работает у нотариуса помощником сроком не менее пяти лет.

Нардеп Ірина Бережна сама працювала тривалий час нотаріусом і знає про проблеми цієї професії не з чуток, отже наразі намагається їх вирішувати на державному рівні.

Ірина Бережна народний депутат України

-Поэтому вопрос реформирования нотариата, вот я сейчас коллегам сказала, он не то, что назрел, он давным-давно перезрел и у нас даже законопроект и закон носит название "перехидний", "тимчасовий", ну вы знаете, вот это вот тимчасовисть очень затянулась, на мой взгляд, и мне приятно, что коллеги меня в этом полностью поддержали.

Також нардеп повідомила, перед тим, як проводити реформи в цій системі, необхідно провести процедуру квотування нотаріусів, як це передбачено в системі латинського нотаріату. Адже необмежений доступ до зайняття нотаріальною діяльністю сприяє зростанню кількості нотаріусів там, де є можливість отримати більші доходи. А на периферії їх у той час не вистачає. Це доводить статистика. Та з нагоди Дня нотаріуса нардеп Ірина Бережна усіх представників цієї сфери привітала з професійним святом.

Ірина Бережна народний депутат України

-Всех нотариусов я хочу поздравить с праздником, пожелать здоровья, стабильности в работе, это очень важно, а я сделаю все возможное для того чтобы вам помочь этого добиться, успехов и гармонии в ваших семьях и всегда знайте, что в моем лице имеете серьезного лоббиста в Верховной Раде.

І вже сьогодні, за круглим столом харківські нотаріуси погодилися увійти до робочої групи з внесення змін до нотаріального законодавства.

Олександра Суфіянова, Євген Карпенко, Харьковские Известия