Снова в школу. Каким будет в Харькове новый учебный год

03.09.2016 16:50   -
Автор:
У Харкові перший дзвоник цьогоріч пролунав для 13,5 тисяч першоклашок. Разом із ними за парти сіли і учні старшої школи. Їхня загальна кількість – близько 105 тисяч. Владники та освітяни до нового навчального року готувалися завзято. І довели це тим, що цьогоріч у місті не було жодної школи, куди б не направили хоч трохи коштів на вирішення тієї чи іншої проблеми. 
 
Ігор Терехов перший заступник Харківського міського голови
 
Мы готовы сегодня на 100%. Все что зависело от городской власти полностью сделано. Во многих школах заменены окна на энергосберегающие – металлопластиковые. Во многих школах проведены ремонты там, где это необходимо. Во многих школах появились прекрасные площадки. Я думаю, что харьковчане сами увидят, что все возможное было сделано. А детям самое главное прийти в школы, сесть за парты и получать багаж знаний. 
 
Чи не найголовніше, про що подбали виключно за гроші з міського бюджету – харчування для учнів початкової школи.
 
Ольга Деменко директор Департаменту освіти
 
На эти цели выделено 65 миллионов гривен. Эта сумма на питание учащихся 1-4 классов с 1 января по первое января. Т.е. на весь год. Кроме этого в нашем городе уже 6 лет подряд первоклассники ежедневно получают бесплатное молоко гарантированного качества.
 
На харчування наймолодших школярів  - а їх майже п"ятдесят тисяч – щодня місто передбачило по 9 гривень. Це сума на сніданок для однієї дитини. Знайшли у міськраді гроші і на обіди для дітей пільгових категорій старшого віку.
 
Ольга Деменко директор Департаменту освіти
 
На эти цели тоже выделены средства. Поэтому в городе Харькове дети льготных категорий 5-11 классов получают ежедневные бесплатные обеды. Я болеее чем уверена, что и городской голова, и городской совет, я думаю, что и вы со мной будете солидарны, и в следующем году поддерджит эту инициативу, потому что учиться хорошо может только здоровый ребенок.
 
Закуповуватимуть продукти і для шкіл, і для дитсадків за допомогою тендерів. Проводити конкурсні торги відтепер зобов"язує Закон. Щоб всі процедури проходили прозоро і безкорупційно. А от новими підручниками забезпечують школярів на вимогу Міністерства освіти харківські видавництва. Книги тільки-но з друкарського верстата цьогоріч отримають учні 4-7-х та 8-х класів. Щоправда, їх у повному обсязі у харківських школах поки що немає.  
 
Ольга Деменко директор Департаменту освіти
 
Украиноязычные школы уже на 70% обеспечены учебниками. Русскоязычные пока только на 30%. Учебники поставляются ежедневно. Я не сомневаюсь, что в течение недели, максимум 10 дней, 8-классники все будут обеспечены учебниками.
 
З переліку рекомендованих цьогоріч Міністерством освіти підручників вчителі з того чи іншого предмету можуть обирати один за своїм смаком та спираючись на професійний підхід. 
 
Марина Шебатинська вчитель англійської мови
 
Большой плюс, когда у преподавателя  есть выбор, альтернатива, потому что каждый для себя выбирает наиболее оптимальный вариант. И, просматривая структуру учебника, мы можем понять, насколько широко раскрыта программа того материала, который мы должны преподнести деткам.
 
При виборі підручника для старшокласників вчителі звертають увагу ще на одну вимогу – наскільки розміщений у ньому матеріал зможе підготувати школярів до наступного ЗНО. Адже цьогорічна шкільна програма майже з усіх предметів хоч потроху, але все ж таки зазнала змін.