Снижение ставки по ипотеке до 10% годовых – планы Кабинета министров Украины

24.02.2020 13:53   -
Автор:
На сьогодні ринок іпотеки недоступний, оскільки там дуже високий відсоток, зазначають урядовці. У планах Кабміну України це виправити. Головною задачею називають – зробити дешеві кредити від українських банків для позичальників. 
 
Олексій Гончарук прем'єр міністр України
 
Ми працюємо над тим, щоб іпотека також стала дешевшою. Щоб молода сім'я могла прийти в банк і на нормальних умовах отримала позику під адекватні відсотки.
 
На сьогодні середні ставки за кредитами для фізичних осіб у банках становлять близько 35% річних. Для підприємців – 15-19%. На початок 2020 року ставки за іпотекою становили 18-25%. 
 
Олексій Гончарук прем'єр міністр України
 
Іпотека під 10% цього року – це одне з наших головних завдань, якщо ми говоримо про дешевий ресурс. Якщо банки дешево кредитуватимуть економіку, це дасть можливість і ресурс розвиватися, вкладати гроші в, будемо казати, реальний сектор.
 
За словами головного урядовця країни, зниження ставки за іпотекою до 11% повинно призвести до значної економії коштів позичальників. Для прикладу: іпотека на один мільйон гривень під 20% річних на 10 років – позичальник переплатить банку понад 5 мільйонів гривень. Якщо ж відсоток за такою іпотекою зменшити до 11% річних, відповідно зменшиться сума переплати на 10 років, вона становитиме менше двох мільйонів гривень. У планах міністерства домогтися зниження ставки за іпотечними кредитами до вересня місяця.