Сколько нас? В Украине провели пробную электронную перепись населения

06.02.2020 14:27   -
Автор:
В Україні провели пробне електронне обчислення актуальної кількості населення. За результатами дослідження наразі у державі проживає 37 мільйонів 289 тисяч осіб. Аби порахувати всіх громадян, уряд застосував три методи. Перший з них – це вивчення даних найбільших мобільних операторів України, з якими нещодавно були підписані меморандуми про співпрацю.  
 
Дмитро Дубілет  міністр Кабінету Міністрів України  
 
Таким чином, ми отримали кількість абонентів від мобільних операторів. Ми їх почистили від модемних пристроїв, ми їх почистили від якихось інших сім-карт. Ми брали до уваги лише кількість мобільних телефонів. Далі ми наклали на це наше соціологічне дослідження по тому скільки в якій групі в середньому сім-карт. І потім ми зробили ще один крок – ми наклали на цю інформацію інформацію, яка в нас є по дітях та по людях похилого віку. Таким чином це був наш перший метод – це той метод, який повернув нам одне число.
 
Другий метод – аналіз даних реєстру Пенсійного фонду України. Такий крок дозволив подивитись різні вікові групи людей похилого віку і відповідно їх кількість. Третій метод на думку Дмитра Дубілета, був складнішим від інших.  
 
Дмитро Дубілет міністр Кабінету Міністрів України  
 
Ми взяли в першу чергу реєстр фізичних осіб – це реєстр, власником якого є податкова служба. Але ми розуміємо, що в цьому реєстрі може бути багато і дубляжу, і якихось не актуальних даних. І ми почали чистити цей реєстр за ознаками останнього контакту з державою за останні три роки. Ми взяли всіх людей, які отримували офіційний дохід будь-який – чи будь-то ЄСВ, будь-то підприємець. Потім ми взяли ознаку – будь-які люди, які отримують субсидії. Навіть якщо ви є членом родини, яка отримує субсидію, навіть якщо ви не маєте жодного офіційного доходу – то ви все рівно потрапляєте в цей перелік.
 
Також до третього методу залучили і данні щодо закордонних паспортів українців. Таким чином було виявлено кількість українців, які проживають на території держави без урахування непідконтрольних територій. За даними Дмитра Дубілета – найбільша похибка при обчисленнях – не більше двох відсотків. Крім того міністр зазначив, не було ніяких фальсифікацій під час підготовки даних.