Сколько нас: Кабмин анонсировал перепись населения Украины

24.07.2018 12:46   -
Автор:
До зазначеної дати перепису, ще два роки, тож кабінет міністрів вирішив спочатку провести тестову спробу в наступному році. Щоб з"ясувати, чи взагалі вдасться порахувати громадян України за новим форматом. Бо владники вирішили, що перепис проводитиметься з використанням інноваційних технологій збору даних про населення, онлайн або за допомогою гаджетів. Спочатку він проходитиме в Оболонському районі Києва і Бородянському районі Київської області.   
 
Елла Лібанова директор інституту демографії та соціальних досліджень НАН України 
 
Пробний перепис повинен дати відповідь на питання: чи готове населення до такої роботи, чи готові переписувачі до такої роботи, що потрібно зробити, щоб ці методи запрацювали в Україні до 2020 року.
 
У Кабміні припускають, що такий масштабний проект коштуватиме близько мільярда гривень. Також додає віце-прем'єр з соціальної політики Павло Розенко, згідно зі світовою практикою, перепис населення повинен проводитися раз на 10 років. Однак в Україні на це постійно не вистачає фінансових ресурсів, наголошує міністр, тому його постійно переносять.
 
Павло Розенко віце-прем'єр з соціальної політики
 
Це необхідно здійснити в 2018 році. В останній раз перепис населення проводився в 2001 році. За попередніми оцінками, на 1 липня 2017 роки кількість українців, без урахування окупованих областей і анексованого Криму, становить приблизно 42,6 мільйона. 
 
Під час перепису у українців дізнаватимуться дані про вік, сімейний стан, громадянство і етнічне походження, а також про освіту, дохід, зайнятість та умови проживання. 
 
Павло Розенко віце-прем'єр з соціальної політики
 
Перепис населення показує не тільки демографічні процеси, а й більш глобальні чинники соціально-економічних показників. Тому цей процес потрібно запустити якомога швидше, адже більш точної оцінки життя населення неможливо уявити. У 2001 році кількість українців становила 48,5 мільйонів, в 1989 – 51,2 мільйона. Скільки нас зараз – сподіваюся, скоро дізнаємося.