Систему образования в Харьковской области необходимо оптимизировать

19.11.2012 18:07   -
Автор:

Світлана Дригайло заступник начальника Головного управління науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації

-На жаль не усіма районами приділяється належна увага програмі цільового методу забезпечення освіти. Тільки у 16 із 33 районах і містах обласного значення затверджені програми матеріально-технічного забезпечення закладів освіти, якими передбачено виділення у 2012 році 24 млн. грн.

Що ж до цільових витрат, то чимало зусиль витрачається на їхню оптимізацію. Бо кожна третя школа області налічує не більше сотні учнів. І майже півсотні навчальних закладів, де навчається менше п"ятдесяти дітей. І якщо на утримання одного учня у звичайній школі Харківщини держава витрачає понад шість тисяч гривень на рік, то для малокомплектних навчальних закладів ця цифра збільшується утричі. Ще у дві тисячі десятому розпочали оптимізацію шкільної системи. Але закривають та укрупнюють сільські школи лише за умови згоди громади. Адже бажання батьків та дітей – понад усе. Проте чиновники не приховують, у більших школах і можливості більші, і педагоги кращі.

Євген Савін заступник голови Харківської обласної державної адміністрації

-Они не имеют перспективы эти малокомплектные школы, мы не можем там построить туалеты,  мы не можем там построить спортивные залы, мы не можем там благоустраивать территорию и создавать инфраструктуру школьную возле этой школы, тем самым делая уже детей наших, учащихся в худших условиях, чем если б они учились в нормальных школах.

Та незважаючи на все, люди не поспішають змінювати шкільну прописку своїх малюків. Це і питання зручності, і питання часу. Але наразі продовжують створювати умови для підвозу дітей.  Вже зараз Харківщина майже на сто відсотків забезпечена шкільними автобусами.

Анастасія Полякова, Євген Карпенко, Харьковские Известия