Система международных банковских счетов в Украине дала сбой

07.08.2019 13:48   -
Автор:
Національний банк України
 
Згідно алгоритму розрахунку контрольного розряду, що викладений у стандарті "Національна установка України. Фінансові операції. Правила формування міжнародного банківського рахунку в Україні", значення котрольного розряду може бути отримано у діапазоні від "02" до "98". Втім, алгоритм перевірки котрольного розряду видає відповідь "контрольний розряд є правильним" в тому числі для контрольних розрядів "00" та "01", незважаючи на те, що такі контрольні розряди не можуть бути отримані в результаті застосування алгоритму розрахунку контрольного розряду.
 
Помилки фіксує платіжна система Нацбанку, через яку в Україні проходять усі банківські платежі – система електронних платежів. Тепер установам доведеться виправляти помилки та повторно надавати людям та бізнесу номери рахунків. 
 
Національний банк України
 
Учасники системи електронних платежів, які помилково відкрили своїм клієнтам рахунки IBAN з контрольним розрядом "00", "01" або "99" повинні перевідкрити ці рахунки з дотриманням стандарту в частині алгоритму розрахунку контрольного розряду. Підкреслюємо, що для запобігання помилок при формуванні рахунків необхідно використовувати виключно алгоритм розрахунку, а для перевірки, відповідно, алгоритм перевірки. 
 
Спеціалісти радять фізичним та юридичним особам перевіряти свої рахунки та передавати друзям та партнерам виправлений набір цифр. Деякі фінустанови вже розміщують номери в системах інтернет-банкінгу під спеціальною кнопкою. Можна натиснути кнопку та скопіювати номер рахунку.