Шокуючі цифри збитків агросектору України: наскільки постраждали українські лани та сільгосптехніка

24.04.2023 17:38   -

Майже дев’ять  мільярдів доларів. Така сума збитків, завданих агропромисловому комплексу України за рік повномасштабної війни. Найбільша частка втрат агросектору — через знищення та пошкодження сільгосптехніки. 

Внаслідок війни пошкоджено або зруйновано 109.6 тис. одиниць сільгосптехніки оціночною вартістю більше шести з половиною мільярдів.

Друга за розміром категорія збитків цієї сфери повʼязана зі знищенням та крадіжками виробленої продукції. Зафіксовано понад 4 млн тонн знищеної та викраденої готової сільгосппродукції  вартістю близько двох мільярдів доларів.

KSE INSTITUTE “РОСІЯ ЗАПЛАТИТЬ”
Суттєвих втрат зазнала також інфраструктура для зберігання виробленої сільськогосподарської продукції. Сумарна місткість зруйнованих зерносховищ сягає 8.2 млн тонн виробленої продукції, а пошкоджених зерносховищ — 3.25 млн тонн потужностей для одночасного зберігання. Вартість їхнього відновлення зруйнованих потужностей оцінюється у $1.33 млрд.

Харківщина в четвірці областей, які зазнали найбільших збитків, як в аграрному секторі, так і в цілому.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

Окрім втрат у сільськогосподарському  виробництві, Україні загрожує ще й тотальна блокада зернового коридору. Експерти кажуть, Україні вже зараз слід готувати альтернативні варіанти доставки зерна на випадок блокування росією “зернової ініціативи” після 18 травня.

ВАСИЛЬ БОДНАР ПОСОЛ УКРАЇНИ В ТУРЕЧЧИНІ
Нам треба думати над якимись альтернативними варіантами, якщо росіяни спробують заблокувати зернову угоду 18 травня. Звичайно, що жоден із посередників не підтримує дій росії, але коли прийде 18 травня, ми побачимо, як кожна зі сторін буде діяти.  Можливо, вже зараз нам потрібно формувати плани “В” і “С”, куди підуть кораблі і чи вони підуть, якщо росіяни будуть створювати перешкоди чи блокувати саму ініціативу, чи загрожувати портам.

А поки вирішується питання з зерновим коридором, фахівці проаналізували статистику щодо експорту українського зерна за рік війни.

За даними Мінагрополітики Україна знизила експорт зерна майже на 11% до 40,6 млн тонн за рік

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ
Фактичні обсяги експорту Україною зерна з початку 2022/2023 маркетингового року (липень 2022 – червень 2023) станом на кінець квітня становлять 40,557 млн тонн, що на 10,8%, або на 4,918 млн тонн менше, ніж за аналогічний період минулого маркетингового року.
Вже експортовано 13 904 тис. тонн пшениці, 2 424 тис. тонн ячменю, 17,8 тис. тонн жита та 23 905 тис. тонн кукурудзи. При цьому за вказаний період збільшився експорт пшеничного борошна та борошна з інших культур на 81%, або на 55,8 тис. тонн, до 124,8 тис. тонн.

Все це говорить, що Росія завдала Україні невиправних втрат, і продовжує нищити нашу економіку. Щодо прогнозів, чи впораються українські аграрії з відновленням виробництва, і як це  все вплине на ціни в магазинах, своїх оцінок експерти поки що не дають. Підраховують і аналізують.

Оцінити масштаби можна буде після завершення війни, кажуть експерти. Зараз найголовніше у щоденному режимі фіксувати руйнування.

ОСТАННІ НОВИНИ