Шлюб на добу чи на все життя. У Малинівці відгуляли наймасштабніше весільне свято Слобожанщини

05.08.2013 17:27   -
Автор:

Ігор Бескровний кореспондент

-Цьогорічному наймасштабнішному весільному святу не завадила навіть похмура погода. Озброївшись парасольками та гарним настроем сотні людей приїхали до Чугуївського району до селища Малинівка. І не помилилися. Адже з самого порогу, якщо можна так сказати, на них очікували прємні цікавинки.

Одне з перших місць куди хотіли потрапити гості свята – арка закоханих. Тут реєстрували шлюби на добу. Охочих виявилося чимало. Сама церемонія – жартівлива, однак поцілунки після – справжні.

Тримісячній Соні хоч до заміжжя ще далеко, але її хрещена разом з матусею вже взяли маленьку на свято, щоб пригледіти їй майбутнього судженого.

Наталія хрещена матуся   потом  Маргарита матуся трирічної дівчинки

-Добрый, щедрый, такой же красивый как и наша девочка.Ну и чтобы любил. Может позже тоже здесь будем участвовать в свадьбе в Малиновке и выходить замуж.

Згадували на святі і старовинні весільні традиції. За однією з них наречений йшов до своєї майбутньої половинки ось з таким оберігом: меч символізувавший захист та добробут майбутньої родини зроблений зі свічки та хліба.

Ольга Янкова берегиня місцевих традицій

-Нижну частину не брали, верхню сторону брали. Потім уставляли свічки. Зв"язували їх лентою. Ну це вже зараз, а тоді одну свечку прив"язували і обов"язково щоб був вінок з барвінком. Не просто вінок,  а вінок з барвінком. Це життя, велике довге життя і велике життя.

Збереження народних традицій і передача їх майбутнім поколінням це і є мета таких свят, упевнений нардеп Дмитро Шенцев. Крім того, "Весілля в Малинівці" вже давно стало візитною карткою Чугуївського району, яким він опікується.

Дмитро Шенцев народний депутат України

-Я думаю, что для каждого по-своему безусловно это очень хороший повод пообщаться с людьми. Тем более, что повод позитивный. Свадьба это очень позитивный способ – создание семьи, безусловно за этим потом пойдут детки, а значит новые граждане Украины. Все несмотря на свои проблемы, на трудности, в этот день все веселятся, улыбаются никто не говорит о своих проблемах каких-то и это хорошо.

Ігор Бескровний кореспондент

-Ще однією родзинкою цьогорічного святкування "Весілля у Малинівці" стало відкриття пам"ятників двом найяскравішим персонажам цього твору – ад"ютанту Гриціана Тавріського – Попандопуло та його найліпшому другу – розбійнику Сметані.

Поки пам'ятник прихований білою тканиною. Під нею вилиті з бронзи герої з фільму, яких відобразили під час розподілу награбованного.

Над образами Попандопуло та Сметани скульптор Сейфаддін Гурбанов працював три місяці. Розповідає, не раз переглядав кінофільм. Упевнений схожість досягнута.

Сейфаддін Гурбанов народний художник України, автор пам'ятника

-Два образа и причём известные, тут нужно было точно попасть и мимику, пропорции передать, состояние передать.

Пам'ятник відкрили урочисто з піснями, танцями і акторами в образах з твору.

А все ж такі головними героями свята були і залишаються молодята. Цьогоріч на етнофестивалі розписалися вісім пар. Усі отримали подарунки від обласних чиновників. Тут вони в ролі посаджених батьків.

Михайло Добкін голова Харківської обласної державної адміністрації

-Я в своей жизни никогда небыл свидетелем на свадьбе поэтому здесь получил неоднократно хороший опыт и наверное не каждый человек может похвастаться, что в один день бывает свидетелем у семерых или восьмерых. Восьмерых, в прошлом году семь было в этом восемь. Мы всё по наростающей. Поэтому чувства классные, атмосфера такая драйвовая.

Сергій Чернов голова Харківської обласної ради

-Этот фестиваль живёт и мы понимаем, что он будет жить потому что этого хотят люди.

Наступного року організатори "Весілля в Малинівці" обіцяють ще більше пар молодят та ще більше веселощів. Принайні вдесятеро. Адже на десятому ювілейному, що пройде у 2014-му, так і повинно бути.

Ігор Бескровний