Щодня у школах Харкова дієтичним харчуванням забезпечно близько 5 000 учнів

27.11.2020 13:31   -
Автор:
– Сегодня мы готовим суп овощной для деток, которые нуждаются в диете. Здесь в супе – картофель, горошек, цветная капуста и все овощи, которые разрешены в детском питании. 
 
А крім цього морквяний салат, філе куряче відварне, картопляне пюре, компот із сухофруктів та запечене яблуко. Таке сьогодні дієтичне меню для дітвори з фізико-математичного ліцею №27, що розташований у Новобаварському районі. У закладі точним наукам навчають 606 дітей. Майже у кожному класі 5-6 учнів харчуються за спеціальним, дієтичним меню.
 
Юлія Єременко директор Харківського фізико-математичного ліцею №27
 
Я хочу сказати, що після занять наші учні займаються у різних гуртках тому ми намагаємося охопити харчуванням всіх учнів ліцею. І, навіть, деякі учні харчуються двічі на день, тобто ми підлаштовуємся під їх потреби, спвлкуємося з батьками. Що стосується дієтичного харчування, звичайно у нас є такі учні, і їх кількість близько 70 дітей. Ця кількість варіюється часто тому що батьки надають лікарям довідки, довідки доходять до нашого медпрацівника, ми працюємо з "Комбінатом дитячого харчування", вони нам завжди йдуть на зустріч і враховують наші потреби, особливості наших учнів. Тому що вони харчуються за кошти батьків і тому в них є свої певні побажання. 
 
Ірина Гонтаренко технолог КП "Комбінат дитячого харчування"
 
Разработано специальное диетическое меню, которое включает в себя блюда из всех видов продуктов. Это и из мяса, рыбы, овощные блюда, из фруктов, каши. Блюда эти специально готовятся по рецептурам разработанным для диетического питания, используется специальная тепловая обработка. Блюда приготавливаются на пару, отварные блюда, тушёные и запекание. 
 
Як і в період карантину, так і до цього у всіх закладах освіти Харкова, на їх харчоблоках – підвищена увага чистоті та гігієні. Всі працівники їдалень кожного ранку перевіряються медпрацівником школи, а вже після ті можуть стати до роботи. Дітей годують групами. У кожної дитини є своє місце, воно позначене бейджом. Кому потрібно звичайне харчування – будь ласка, кому дієтичне – кухарі приготують та накриють відповідно до замовлення. Таке щодня отримують близько 5 000 дітей зі 127 000 учнів Харкова.
 
Наталя Воробйова головний спеціаліст Департаменту освіти 
 
Система організації диетичного харчування досить проста. Батьки звертаються до адміністрації закладу із відповідним проханням, заявою з проханням організувати дієтичне харчування для дитини за медпоказниками. (СК) Відповідно до кількості дітей формується спеціальне меню і накриваються столи дітям заздалегідь приготовані дієтичні страви. Список дітей, які потребують дієтичного харчування корегується впродовж року. Можна звернуттся до адміністрації школи і для дітей, які потребують та які бажають власне споживати дієтичну їжу буде таке харчування організовано. Хочу нагадати, що учні 1-4 класів закладів освіти міста отримують безкоштовні сніданки і в тому числі ті діти, які потребують дієтичне харчування серед учнів початкової школи вони його отримують безоплатно, за кошти міського бюджету.