Що таке контузія та як допомогти потерпілому (відео)

29.06.2022 10:10   -
Журналист: Яна Щетинина
Видео: Василий Голосный+архив
Монтаж: Андрей Пакулов

Що таке контузія і яку першу медичну допомогу надати, якщо в людини є симптоми цього ураження. Все це розповіли в Департаменті охорони здоров’я Харківської міськради. У відомстві відзначили,  що контузія – один з наслідків потрапляння людини під вибухову хвилю чи під завали, а також при падінні з висоти.

Кожен вибух несе істотну загрозу кожному, хто знаходиться в радіусі ударної хвилі від розриву/попадання ракети або снаряду. Навіть якщо у людини немає зовнішніх ушкоджень, це ще не означає, що він не отримав травми. 

Тож, дійсно, контузія не має якихось видимих оку тілесних ушкоджень, як, наприклад, колота рана, але симптоми у цієї травми все ж є. І до них відноситься дезорієнтованість, втрата свідомості, нудота і блювання, сильний головнийбіль, проблеми зі слухом і зором, погіршення пам’яті або амнезія, зміна психоемоційного стану. Якщо в людини спостерігається хоча б кілька з цих симптомів, потрібно звертатися до лікарів, але якщо на якийсь час це неможливо, варто самостійно надати домедичну допомогу постраждалому.

•  Якщо людина втратила свідомість, необхідно забезпечити прохідність дихальних шляхів методом виведення нижньої щелепи. При цьому намагайтеся обмежити рухи у шийному відділі хребта. Вкрай необхідно забезпечити вільне дихання, оскільки є ризик аспірації блювотними масами.

•  Під час вибуху до дихальних шляхів можуть потрапити сторонні предмети. Спробуйте очистити порожнину рота, якщо щось заважає прохідності дихальних шляхів.

•  Звільніть груди і шию від одягу, якщо він стискає та зважає постраждалому вільно дихати

•  Якщо постраждалий не дихає, розпочніть базові реанімаційні заходи до приїздумедиків: натискання на груднуклітину і, за можливості, штучну вентиляцію у співвідношенні

Сама по собі контузія не смертельна, людина швидко одужує, якщо суворо дотримується рекомендацій лікаря. Тож небезпеку становить скоріш не факт ураження, як його наслідки. Наприклад, якщо нехтувати лікуванням у постраждалого може розвинутися постконтузійний синдром. Тобто людина тривалий час може відчувати слабкість, головний біль, різкі перепади настрою, також можуть бути проблеми зі слухом, координацією та розлади пам’яті, зниження концентрації. Цей синдром слід лікувати під наглядом медиків, які підбирають спеціальне лікування.