Що потрібно перинатальним центрам? Приїхала спитати народний депутат Ірина Горіна

22.03.2013 18:40   -
Автор:

Це зараз вони добре сплять, спокійно дихають. А ще місяць тому, коли вони з"явилися на світ, життю двох братів-близнюків була серйозна загроза. Тоді вони важили по вісімсот грамів. Бо народилися передчасно, на сьомому місяці вагітності.

Олена Калуцька завідувач відділу Харківського перинатального центру

-Безводный период у них составлял 2 недели. Они родились с тяжёлой асфиксией, в тяжёлом состоянии, с тяжёлой утриутробной пневманией. За месяц с положительной динамикой были долго на искусственной вентиляции. В минимальные сроки переведены на мневмозивную вентиляцию и сняты с аппаратов. Один ребёночек снят, один – на поддерживающей вентиляции.

Дениc та Єгор. Такі імена обрали батьки своїм крихіткам. І тепер чекають – не дочекаються, коли опиняться з ними разом.

Олена Зуботенко мати

-Каждый день. Или 2 раза в день. Молочко приношу каждые 3 часа. Поскорее хотелось бы уже, чтоб домой, выписали. Чтобы всё было хорошо.

Та щоб зберегти життя цим двом малюкам – потрібні і вправні руки лікарів, і спеціальне медичне обладнання. У перинатальному центрі є і дихальні апарати, і  кювези для догляду за новородженими, і хірургічне приладдя. Та все одно, таке устаткування має постійно поновлюватися. Що потрібно у першу чергу міському перинатальному центру – приїхала дізнатися нардеп Ірина Горіна. Вона знає, що утримання таких закладів потребує колосальних фінансів. Ні місцеві бюджети, ні тим більш батьківські не в змозі покрити витрати з догляду за недоношеними дітьми. Тож, упевнена Ірина Горіна, питання підтримки таких закладів треба вирішувати на державному рівні.

Ірина Горіна народний депутат України

Это фактически формирование запроса – что необходимо этому учреждению. Какой оборудование и для реанимации, и для взрослых, и для детских. Потому что и мамочки попадают в тяжёлом состоянии. И уже в бюджете следующего года предусмотреть средства. 14-ый год – будет годом окончания программы создания обласных пенринатальных центров. И начало программы второго этапа именно для городских пенринатальных центров.

Ця програма, що передбачає будівництво перинатальних центрів, оснащених найсучаснішим обладнанням, проводиться у рамках Національного проекту "Нове життя". У рамках цього проекту передбачене і підвищення кваліфікації лікарів закордоном.

Олена Завгородня