Що робити, якщо потратив під завал будинку: інструкція від харківських рятувальників (відео)

18.01.2023 11:45   -

Цинічність і жорстокість окупантів вимагають від українців бути готовими до будь-якої надзвичайної ситуації. Під ударом ворога мирні міста і села. В зоні обстрілу може опинитись будь хто.

Як вижити в разі, коли ворог поцілив у ваш житловий будинок і ви опинилися під завалами, фахівці радять намагатись слідувати наступним інструкціям:

  • В першу чергу пам’ятайте, що до місця події вже прямують всі екстерні служби;
  • Кличте на допомогу, намагайтеся кричати, подавати сигнали ліхтариком від мобільного телефону або ж просто шматком тканини, стукайте по батареях, трубах. Важливо: ні в якому разі не використовуйте сірники чи запальнички – це може призвести до вибуху.

Рятувальники час від часу зупиняють всі роботи і влаштовують “хвилину тиші” аби почути людей, які опинилися під завалами. Про це теж слід пам’ятати. І важливо у цей час якомога голосніше кричати та подавати сигнали, щоб постражлалих почули і помітили, акцентують у ДСНС.

  • Якщо поряд є мобільний телефон та зв’язок зателефонуйте рідним або на номер 101 і повідомте, де перебуваєте;
  • Якщо вас помітили пам’ятайте, що потрібен час, щоб вас визволити, тож спробуйте заспокоїтися і чекати на допомогу;
  • Якщо вас ніхто не чує спершу оцініть обстановку навколо (чим вас притиснуло, що ви бачите перед собою, чи є поряд ще хтось);
  • Спробуйте обережно вивільнити руки та ноги. Якщо частину тіла притиснуло уламком і звільнити її неможливо одразу розпочніть масажувати ділянку тіла вище затиснутої. Це потрібно, щоб підтримати циркуляцію крові та врятувати кінцівку.

Вкрай важливо, зазначають рятувальники, не зрушити перекриття чи балки, на яких все тримається. Тому не можна намагайтися самотужки розбирати завали довкола себе.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

Якщо вдалося вибратися, треба оглянути себе на наявність травм та ран. За можливості надати собі та іншим першу домедичну допомогу.

ГУ ДСНС УКРАЇНИ В ХАРКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ
Якщо розумієте, що немає сил і можливості вибратися самотужки продовжуйте кликати на допомогу та чекати на рятувальників;
В очікуванні порятунку намагайтеся не отримати переохолодження (якщо поряд є якийсь одяг спробуйте загорнутися в нього).

І головне, аби мінімізувати шанси опинитися під завалами, рятувальники закликають не ігнорувати сигнал “Повітряна тривога” та слідувати в укриття. У разі його відсутності, пам’ятати про правило двох стін.

ОСТАННІ НОВИНИ