Шарлатанів серед чаклунів та знахарів має поменшати

07.12.2012 18:44   -
Автор:

Нові правила для езотериків та народних цілителів в державі  вводять для того, щоб захистити українців від негативних наслідків шарлатанства. Адже до більшості ворожок, знахарів та інших представників цієї сфери в суспільстві зачасту ставляться з недовірою.

Олександр Сорвілов харків'янин

-Из-за этих шарлатанов люди гибнут просто. Когда серьезное заболевание, они надеятся и время пропадает просто и все.

Саме проти таких дій та ситуацій, коли страждають і гинуть люди, і має працювати постанова Уряду. Згідно з документом тепер народні знахарі, аби отримати дозвіл на діяльність, мають надати в мінохорони здоров'я атестат про лікувальні здібності. Який вони одержать лише після того, як пройдуть дворівневе навчання в інституті народної медицини у Києві. Там на першому етапі вони вивчатимуть основи людського організму. На другому – біоенергетику та фітотерапію.

Роман Лихачов адвокат

-После всей этой процедуры по направлению в одной из больниц он должен будет вылечить 10 человек с помощью своих методов. И только в случае успешной сдачи всех квалфикационных экзаменов, а также соответсвия всех требований, он получит специальное разрешение и лицензию.

Також в мінохорони здоров'я потрібно буде надати і висновок санепідслужби. Щоправда, кажуть юристи, цю процедуру в постанові урядовці ще не прописали, але відомо, що усі вимоги стосуватимуться самого приміщення, де проходитиме діяльність знахаря. Починаючи від освітлення та нормального мікроклімату до якості води, що використовується під час ритуалів.

Ірина Зубкова головний санітарний лікар Харкова

-Если используются какие-то для нетрадиционной медицины препараты, или лекарственные травы, то они должны иметь соответсвующие висновки, что они безопасны для здоровья человека.

Якщо знахар практикуватиме без дозвільних документів, його притягуватимуть до кримінальної відповідальності або накладатимуть штраф у розмірі двох тисяч гривень. Опитані представники цієї сфери з новими правилами не тільки ознайомлені, а й згодні. Парапсихолог Ірина Монжос впевнена – будь-який представник езотерики та нетрадиційної медицини повинен бути передусім фахівцем у власній справі.

Ірина Монжос парапсихолог

-И квалификация должна быть достаточно высокой, потому что требования у людей, современных людей, которые вооружены интернетом очень высокие. Этот человек должен быть хорошим специалистом, хорошо знать анатомию либо знать астрологию, все, с чем он связан, иначе толку от этого не будет и смысла в этом не будет.

В Кабміні впевнені – нова постанова не лише врегулює діяльність чаклунів та знахарів, а й більш чітко розмежує поняття народна медицина та несумлінне лікування середньовічного періоду.

Олександра Суфіянова, Євген Карпенко, Харьковские Известия