Шанс для дітей, хворих на церебральний параліч

25.12.2012 23:02   -
Автор:

Шанс для дітей, хворих на церебральний параліч навчитися ходити. Завдяки апарату Локомат маленькі пацієнти не відчувають власної ваги, а система формує правильну ходу. Вартість апарату – майже п"ять мільйонів гривень. Встановили його місяць тому, за цей час тут пролікувалися п"ять дітей. Ця система допомогає їм засвоїти навички стояння і пересування. Підвищує мотивацію до самостійної ходьби – малеча паралельно дивиться мультик, в якому намальований маршрут, його дитина і має пройти. Також програма значно скорочує терміни реабілітації. Використовується така система у Харкові вперше. Дванадцятирічна Оля лише розпочала курс лікування на апараті, уся програма триває близько місяця. Та це вже дає результат, кажуть лікарі і мрія дитини може здійснитися.

Оля 12 років

-Добиться, чтоб хорошо ходила. Ноги віравнивает хорошо.

Антоніна Салєєва директор клініки Українського науково-дослідного інституту протезування, протезобудування та відновлення працездатності

-Можно задать разные программы, и дети начинают ходить как бы с первого шага, потом можно менять темп, потом можно менять уровень нагрузки, то есть практически они обучают их ходьбе, чем это важно, что у детей просто по микронам закладывается информация, которая у нас закладывается на этапе, когда мы учимся ходить, у нас эта информация отсутствует и она нарабатывается, и если позволяют физические возможности, то шансов у этих детей ходить намного больше.

Таких як Оля лише на Харківщині майже тисяча. А подібних роботизованих систем лише шість на всю Україну. Вартість одного курсу реабілітації понад п"ять тисяч гривень. Та для дітей лікування безоплатне. Харківщина отримала держсубвенцію у розмірі п"ятдесят чотирьох тисяч гривень.

Ігор Шурма заступник голови Харківської обласної державної адміністрації

-Тут проходять лікування діти не лише з Харківської області і міста Харкова, але і цілої України, тому звичайно бюджетування буде здійснюватися державне, але ми маємо домовленості з цілим рядом областей, тут до нас приїзжали луганчане, будуть заключатися договори соціального партнерства, які допоможуть додатково залучати кошти для проведення реабілітаційного лікування для цієї категорії дітей.

Для закріплення ефекту від курсу реабілітації використовують ортези, які допомагають зафіксувати правильну поставу кінцівок. Їх виробляють на Харківщині і також надають безкоштовно.

Анастасія Полякова, Віктор Ноздрачов, Харьковские Известия