Секонд-хендам – червоне світло

26.02.2013 17:50   -
Автор:

Леся Кочержук, кореспондент

-Українців хочуть одягнути в наше, заборонивши продаж вживаного одягу, так званого секонд-хенду. Відповідний законопроект уже зареєстрували у Верховній Раді. Автор документу певний, що такого вбрання в Україну ввозять забагато, а це б’є не тільки на розвиток вітчизняного виробника а й підриває імідж самої держави.

Експерти стверджують – за п'ять років в Україну ввезли секонду стільки, що на кожного українця припадає близько десяти кілограмів. У пояснювальній записці до законопроекту народний обранець наголошує.

Цитата

-Ввезення на територію України товарів, що були у використанні (second hand), без належного проведення державної санітарно-епідеміологічної експертизи і подальшої реалізації цих товарів на ринках оптової та роздрібної торгівлі України, становить загрозу життю людей та довкіллю, а також створює негативний імідж нашої країни у світі.
 
В одному з харківських секондів «свіженький» завіз. Про новий законопроект, зізнаються харків'яни, чули, про те, побоюються, що ним не імідж держави захистять, а гаманці пересічного українця потоншають.
 
Ірина Ляшенко приватний підприємець

-Для людей это конечно будет удар по карману, по всему. Все ровно не потянут покупать все новое. Ну кто-то вообще покупает новое. Но с другой стороны можете это поддержит где-то производителя очественного.

Людмила Костирка держслужборвець

-Я считаю, что в  никаком случае нельзя запрещать,  потому что наша промышленость розвивается плохо. Некачественные вещи, а здесь все-таки качественные вещи и недорого.

Саме доступні ціни на ношений одяг, зазвичай і ведуть людей до секондів. Українці і готові би одягатить у фірмових магазинах, але статки не завжди дозволяють.
 
Микола Ляшенко пенсіонер

-Здесь же ж дешевле! Все таки на рынках там сильно дорого. По нашей зарплате. Если я пенсионер, я не могу там купить.

Ті кому, доходи дозволяють скуповуватись в бутіках, зізнаються – не соромляться відвідувати і секонди, кажуть там ексклюзиву вдосталь, та і якість те, що треба, а ціна взагалі приємна.
 
Ірина Ляшенко приватний підприємець

-Иногда здесь попадаються брендовые вещи с этикетками. Даже так! Поэтому прихожу пересматривать и даже в бутике вижу вещи из секонда.

Олександр будівельник

-Все люди в основном в Харькове, вот ребята и мои друзья находять хорошие вещи  в секондах. Одеваются и нормально себя чуствуют. И неплохо выглядят.

Про проблеми зі здоров’ям через ношення одягу з секонду, на що наголошує автор законопроекту, – харків’яни не скаржаться. Але згодні, відповідна довідка про те, що одяг, перед тим як потрапити на полицю магазину  пройшов санітарно-епідеміологічну експертизу, річ необхідна. Хоча, переконують відвідувачі, ніколи не чули, щоб куплений в секонді одяг став причиною захворювання.

Людмила Костирка держслужбовець

Абсолютно. Я постоянно пользуюсь "секондом" и никогда у меня алергии не было .

Олександр будівельник

-Насколько я слышал – они проходять оброботку до того, как попасть на полочки вещи все. Не боюсь абсолютно. "Секонд" – то нормально.

Законопроект зареєстрований у Верховній Раді, чекає на розгляд, а у секонд-хендах продовжують отоварюватися тюками,  особливо у дні оновлення товару.

Анжела заступник адміністратора магазину

-Берут очень хорошо. Берут прямо килограммами и мешками, большими пакетами.

Заборонити секунд-хенди законотворці намагалися вже двічі. У попередні рази: у дві тисячі восьмому та дві тисячі десятому, – підприємці і покупці відстояли своє право на вибір: що і де купувати. Тому експерти вважають, черговий законопроект про закриття магазинів, що торгують вживаним одягом, спрямований не на підтримку вітчизняного виробника, а на перерозподілу ринку. 

Леся Кочержук