Сегодня в помещении банка Базис – правоохранители

28.08.2012 22:22   -
Автор:

Проти посадових осіб банку "Базис" порушена кримінальна справа. Їх звинувачують у розкраданні грошей вкладників.

Зиновій Голован,  начальник слідчого управління МВС України в Харківській області:

-Это происходило следующим путем, выдавались кредиты различным лицам, физическим лицам в милионах. Залоговым имуществом часто бывали векселя различные или имущество, которое в последующем передавалосьв другие предприятия, которые проходили процедуру банкротства и имуществом в никуда. А деньги переводились на счета других фирм и в конечном итоге переводились на Кипр и в другие обшорные зоны.

Сьогодні у приміщенні банку "Базис" по вулиці Сумській вісімдесят вісім проходив обшук слідчою групою,- розповідає Зиновій Голован. Обшук тривав і в ще декількох відділеннях. Постанову видав Київський районний суд міста Харкова. Чи проходить по цій справі ім"я колишнього губернатора Арсена Авакова, який був співвласників цього банку, Голован не уточнює.

Зиновій Голован ,начальник слідчого управління МВС України в Харківській області:

-По делу проходят должностные лица банка "Базис", должностные лица банка "Базис". Хищение происходило в десятом-одиннадцатом году

Сам же Арсен Аваков, хоч і перебуває далеко за кордоном і все більше пише про сонячну Італію та демонструє відповідні фото, нагоди прокоментувати ситуацію щодо порушення кримінальної справи не втратив. Коментує все у соцмережах. І як завжди мотивацією дій слідчих називає політику. Але Зиновій Голован запевняє, жодних політичних мотивів у правоохоронців немає.

Зиновій Голован, начальник слідчого управління МВС України в Харківській області:

-Мы не можем потакать преступникам в связи с тем, что у нас проходит предвиборная кампания, наши действия не имеют никакого отношения к предвыборной кампании, все проводится в соответствии с законом. Миллионные деньги ушли в обшоры, а что будет если начнут жаловаться люди, которые не могут получить свои деньги в банке "Базис". Мы же тоже тогда будем вспоминать, что проходит сейчас предвыборная кампания и их права тоже нарушены.

Так, банк Базис не вперше має фінансові проблеми. Два роки тому клієнти цієї фінансової установи вже виходили під стіни її головного офісу з плакатами, вимагаючи повернути вклади. Повторення такої ситуації можливо. Адже, як пише у своїй офіційній заяві Харківський міський голова, як свідчать документи, і на сьогодні фінустанова не виконує своїх фінансових зобов"язань перед клієнтами. В першу чергу перед звичайними вкладниками. Суми неповернених депозитів і несплачених відсотків налічують сотні мільйонів.

Геннадій Кернес, Харківський міський голова:

-Банк «Базис» не выполняет своих обязательств перед машиностроительными гигантами – заводами «Турбоатом», «Свет Шахтера» и другими предприятиями города. «Базис» не выполняет своих обязательств перед вузами, которые открыли в этом банке расчетные счета, и теперь студенты не могут получить стипендию. Он не выполняет множество других финансовых обязательств. Но! Деньги были выведены за границу, где сейчас припеваючи находится Арсен Аваков.

Так, Аваков за кордоном. Поїхав, коли прокуратура порушила проти нього кримінальну справу за фактом незаконної передачі п"ятдесяти п"яти гектарів державної землі у приватні руки. Та і це не єдина справа, де спливає ім’я Арсена Авакова. За часи його керування на Харківщині перейшли у приватні руки: ТЕЦ-3 та сімсот гектарів землі де були розташовані городи харків’ян, кіноконцертна зала Україна та територія біля фонтанного комплексу Каскад. Правоохоронці вже знаходили докази фінансових махінацій із землею та затримували підлеглих Авакова, які брали участь у передачі сімсот гектарів харківської землі бізнесменам. Завели у боргову яму банк "Базис" самі керівники установи,- впевенеий  Ігор Когут. Його компанія була можливим інвестором та два місяці аби ним стати, вивчала фінансовий стан банку. Зрештою відмовилась. Каже, грошей у банку немає, вони виведені ще у дві тисячі десятому році.

Ігор Когут ,директор компанії з управління активами "ФІНЕКС-КАПІТАЛ":

-Чем руководствовались те или иные руководители, когда принимали даные решения, когда продливали кредиты по низким ставкам, чем руководствовались беря  в залог то, что невозможно пощупать или осязать, чем они руководствовались. На мой взгялд этому должны дать оценку правоохранительніе органы. Тогда будет исключены какие либо манипуляции, с термином политика

Євгенія Кутнова, Євген Дроботов.Харьковские Известия.