Сегодня харьковчан обследовали и рассказывали как предупредить инсульт

31.10.2013 18:30   -
Автор:

Анжела Сушко кореспондент

-Посеред торговельного центру розгорнувся справжнісінький лікарняний кабінет. Тут можна виміряти тиск, рівень цукру і холістерину в крові та проконсультуватися шодо стану свого здоров"я з фахівцями. У такий спосіб медики вийшли до людей, щоб вкотре розказати що таке інсульт і як його запобігти.

Микола Конорев поки результатом обстеження задоволений. Пенсіонер каже, показники тиску хоча і підвищені, почуває себе він доволі непогано.

Микола Конорев пенсіонер

-Последнее время я мерял было и 150 и 140 в зависимости от того чем занимался. Бывает выпьешь одну-вторую рюмочку коньячку на 2-ой день оно немножко больше. Этотакое дело, но сам я не ощущаю и бегать могу и плавать.

Ні про що не турбується і ця дівчина. В неї особистий ризик винекнення інсульту, за словами лікарів, рівний нулю.  

Наталія Мінко лікар-методист Харківського міського центру здоров'я

-Можем поздравить со среднестатистическим нормальным физиологическим давлением 120 на 80.

Ольга Скоробогатько учасник акції

-За своим здоровьем слежу, веду здоровый образ жизни, очень много хожу пешком, гуляю, поэтому я так и думала, что всё будет впорядке.

Втім, похизуватися нормальними показниками тиску сьогодні можуть не всі, констатують фахівці. І зазначають, що саме артеріальна гіпертензія та цукровий діабет – основні фактори розвитку інсульту – недугу, що  є найчастішою причиною втрати працездатності і навіть смертності.   

Тамара Міщенко головний позаштатний невролог Міністерства охорони здоров'я України

-Ежегодно в Украине от 100 до 120 тысяч новых случаев инсультов. В прошлом году было 111,5 тысяч. Сегодня ни для кого ужене секрет, что инсульт случается у детей и подростков. Всемирная организация здравохранения объявила инсульт пандемией, которая угрожает качеству жизни населения планеты.

Медики не лякають, а попереджають про небезпечне захворювання і закликають до елементарного – здорового способу життя, відмови від паління та алкоголю. А для тих хто всеж таки захворів у Харкові діє кілька програм із надання невідкладної допомоги та забезпечення медичними спецпрепаратами, в тому числі і гіпертонічними.    

Юрій Сороколат директор Департаменту охорони здоров'я

-У нас в городе Харькове  275 тысяч человек страдают гипертонической болезнью.  137 тысяч человек получили предусмотренные проектом лекарственные препараты, чтобы своевременно профилактировать развитие того же инсульта.

А ось такі акції, присвячені боротьбі з інсультом, свого роду теж профілактика, зазначають фахівці, інколи саме під час таких обстежень люди дізнаються про негаразди.

Олена Євстигнеєва голова Всеукраїнської Асоціації боротьби з інсультом

-  40% людей впервые на наших акциях выясняют что у них повышенное давление, в этом году это уже 30%. 10% людей, которые приходят впервые узнают о сахарном диабете.

Так трапилось і з Миколою Коноревим. Лікарі виявили – рівень цукру в нього майже вдвічі вище норми.

Микола Конорев пенсіонер

-Надо к врачу подойти, к специалисту и решить, что нам дальше делать.