Счёт на минуты. Своевременное лечение инсульта – шанс на здоровье

29.10.2019 13:57   -
Автор:
Статистика щодо захворюванності на інсульт невтішна. За даними Української асоціації боротьби з інсультом, в Україні щороку діагностують понад сто тисяч випадків цієї хвороби. І тільки близько 20-ти % українців після цього недугу повертаються до повноцінного життя. А між тим надання хворому медичної допомоги у перші три години та обов’язкова госпіталізація є вкрай необхідними заходами, бо саме швидке лікування, зазначають фахівці, може зменшити пошкодження головного мозку. Проте, кажуть, і саме питання лікування сьогодні вимагає особливої уваги. 
 
Микола Поліщук президент ГО "Українська асоціація боротьби з інсультом"
 
Інсультні хворі у нашій державі лікуються у загально-неврологічних відділеннях. Однак світовий досвід свідчить, що значно зменшити смертність та інвалідизацію через інсульти можна лише тоді, коли рятувати такого пацієнта у спеціалізованих відділеннях, медичних центрах. Наша асоціація провела моніторинг щодо 500 відділень українських лікарень у які приймають пацієнтів з інсультами. Виявилося, що 300 з них не мають належних методів для лікування таких хворих. Невчасно поставлений діагноз призводить до фатального лікування, внаслідок якого пацієнт з інсультом гине. 
 
Вимога одна аби лікарні, у яких лікують інсульти, була оснащена відповідним  медичним обладнанням, констатують в Національній службі здоров"я.. Що ж до фінансової частини лікування, то вже визначено тариф за пролікований випадок інсульту, він передбачений у програмі медичних гарантій, яка запрацює вже з квітня наступного року, і становитиме 19,5 тисяч гривень.
 
У межах тарифу покривається підтвердження діагнозу, безпосереднє лікування, включно з ліками із Національного переліку, крім тих, які закуповуються за окремою програмою МОЗ, та реабілітація у гострому стані. Цей тариф практично втричі вищий, ніж був середньозважений тариф на лікування інсульту за рахунок медичної субвенції.  
 
У 80-ти відсотках випадків інсульту можна уникнути, якщо приділяти увагу головним факторам ризику недугу, запевняють медики. Тож радять контролювати артеріальний тиск, рівень холестерину в крові, відмовитись від тютюнокуріння та вживання алкоголю, дотримуватись здорового харчування  та активного способу життя. Але, якщо з"явилась бодай якась підозра на інсульт, негайно звернутись по екстрену медичну допомогу, бо це основний шанс врятувати здоров'я.