Самолікування при захворюванні на COVID-19 може бути небезпечним – МОЗ

11.11.2020 14:00   -
Автор:
Будь-яке зволікання щодо лікування COVID-19  може в решті решт призвести до негативних наслідків, стверджують медики. Констатують, зачасту хворі при появі ознак коронавірусу звертаються по медичну допомогу лише на 5-7 день. Починають самостійно, за чиїмись порадами лікуватися, одразу вживати антибіотики. А це, кажуть, небезпечно. Цей процес повинен бути під постійним контролем лікаря.  
 
Максим Степанов міністр охорони здоров'я України 
 
Лікар знає, в нього є знання і протокол лікування, він знає в якому стані ви перебуваєте і що саме треба давати. Що ви робите, коли ви починаєте лікуватися самостійно ще й вживати по 2-3 антибіотики, самостійно купуючи їх в аптеці. По-перше, ви витрачаєте кошти. По-друге, вживаючи антибіотики на початкових стадіях від цього ви робите собі шкоду у повному сенсі цього слова. Тому що, якщо у вас буде стан, при якому дійсно потрібні антибіотики, вони просто не матимуть тієї дії, яка необхідна саме до процесу лікування. 
 
Але зачасту саме на роботу сімейних лікарів нарікають українці, кажуть у МОЗ, особливо на те, що не можуть вчасно зв"язатися, щоби отримати консультацію   
 
Максим Степанов міністр охорони здоров'я України 
 
Ви не можете дозвонитися, таке може бути, бо на них зараз дуже велике навантаження. Кількість захворілих кожного дня збільшується – це по-перше. По-друге, наші сімейні лікарі, як і всі лікарі знаходяться на передовій у боротьбі з COVID-19, вони теж хворіють і дуже часто дуже важко переносять цю хворобу. 
 
Саме для таких випадікв, на допомогу українцям, аби вони могли отримати детальну інформацію як діяти у випадку захворювання коронавірусом, у МОЗ зараз працює загальнонаціональний контакт-центр, куди і можна звертатися з питаннями у будь-який час.