С сентября в Харькове заработает коммуникационный центр общения с родителями

14.06.2012 22:01   -
Автор:

Один з перших в Україні. Вже з вересня у Харкові працюватиме центр допомоги прийомним батькам. Поки в ньому ведуться ремонтні роботи.

Ігор Шурма, заступник голови Харківської обласної державної адміністрації:

-Перед усім тут будуть працювати психологи, тут будуть працювати фахівці від медицини. Тут можна буде проводити не тільки змістовне дозвілля тут можна отримати дитяче харчування. Ми намагаемося залучити харківську фабрику "молочної кухні" і тут будуть організовуватися організаційно-методичні навчання для сімей.

За словами Ігоря Шурми, кількость дітей, які позбавлені батьківського піклування цьогоріч в області досягає відмітки майже у п"ять тисяч. Близько трьох тисяч з них виховуються під опікою родичів, всі інші – у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях. Тетяна не зі слів та телебачення знає, що таке бути прийомною матусею. Колишня журналістка не раз бувала у дитячих будинках, там і вирішила пов"язати свою долю з тоді ще чужими дітьми.

Тетяна Старченко, прийомна матір:

-В силу своей работы я встречалась и в центрах реабилитационных часто бывала и с детками такими встречалась. И так получилось, что мы сдружились с такими двумя братиками, которые очень хотели маму. Но вот стоя на вашем месте я тогда задала вопрос мальчику вопрос какая у тебя самая заветная мечта? Он сказал, чтобы у него была мама и заплакал. И я вместе с ним. И с этого момента я поняла, что это судьба. Ну понимаете вот что-то щёлкнуло.

Так тоді до двох своїх у Тетяни додалося ще двоє хлопчиків. а на сьогодні вона виховує десять дітей, з них вісім прийомні.

Тетяна Старченко, прийомна матір:

-Я каждый день с ними учусь потому что они меня постоянно чему-то учат, я раньше не верила, когда так говорили, что дети чему-то учат, но теперь поняла, что это так. Главное смотреть ребёнку в глаза, ты туда окунаешся и ты становишся на его место и думаеш, чтобы ты сейчас подумал, что бы ты сказал.

Ось і тут, у центрі саме цьому – поразумінню вчитимуть усіх прийомних батьків.

Ніко де Борст ,меценат проекту (Нідерланди):

-Цей центр, який ми вам сьогодні презентуємо це наш четвертий проект в Україні. Він створений для того, щоб всі прийомні батьки міста Харкова знайшли тут собі відповідь. Я думаю вони будуть тільки раді, що в них тепер буде такий центр з фахівцями.

Голандські меценати кажуть, футбол – це не тільки гра, яка об"їєднала країни, а і гра, яка робить дива. І ним стане цей центр. Та диво було і сьогодні. Хлопчики з дитячих будинків змогли поганяти м"яча з відомим голландським тренером.

Ніко Лабом, міжнародний тренер з футболу (Royal Netherlands Football Association):

-Пройшло лише 10 хвилин розігріву. РАЗМИНКА. Мі поганяли з хлопцями м"яча. Але якщо наполегливо тренуватися, то може і ці діти стануть зірками футбола.

Ігор Бескровний, Євген Карпенко, Харьковские Известия.