С первого сентября в Украине ввели электронную систему регистрации детей в детские садики

11.10.2013 17:47   -
Автор:

На 1 вересня вже наступного року за допомогою електронної системи реєстрації в дитсадки вже записалися близько 5 тис. дітей, на 2015 рік – 1,5 тис., також є заявки й на 2016. Такі результати роботи нової системи вже озвучують в профільному департаменті. Кажуть, минув лише місяць, як онлайн-реєстрацію запровадили, а реалізацію головної мети, що власне і переслідували, вже можна побачити. Заслуга системи в тому, що вона дозволила батькам, не виходячи з дому, записати дитину в садок, а владникам ефективніше відстежувати заповнюваність дитсадків, прогнозувати і контролювати цей процес.

Ольга Деменко директор Департаменту освіти Харківської міської ради

-На сегодняшний день, да, действительно существует проблема в детских садах, не во всех районах, но точечно в городе есть, и родители, чтоб обезопасить себя, они могут записать ребенка и в три, и в четыре детских сада и таким образом создается иногда искусственный ажиотаж вокруг очереди, а электронная регистрация дает родителю возможность записаться в один детский сад, потому что она делается по номеру свидетельства о рождении, и, так сказать, в электронной базе проходит только один раз.

Олександра Суфіянова кореспондент

-Користуватися системою електронної реєстрації дуже просто. Людині, яка хоче зарахувати свою дитину до дошкільного закладу, треба лише зайти на сайт Електронної реєстрації, обрати потрібний дитячий садочок, заповнити заяву та внести номер свідоцтва про народження малечі.

Нова система є доступною для спостереження та контролю на будь-якому рівні: від районного до міністерського. Реєстрація здійснюється не працівниками дитячого садочка, а спеціальними модераторами, які відповідають за кожен район міста. Таким чином, в дев'ятьох районах Харкова процес реєстрації контролюють дев'ять модераторів. Крім того, спостерігає за роботою цієї системи і одна людина в профільному департаменті міста. Про переваги нововведення кажуть і самі батьки. І навіть деякі з них шкодують, що такого зручного способу влаштувати дитину в дитсадок не було, коли вони записувалися.

Лілія Бабенко молода матуся

-Та это очень хорошо. Мы, допустим, приезжие, специально приезжали, узнавали, записывались, а так можно было из дому сразу записаться, было бы очень хорошо.

А от на Тетяну Москаленко та її дворічного малюка процес влаштування до дошкільного закладу чекає ще попереду. І молода матуся впевнена, таке нововведення буде у нагоді.

Тетяна Москаленко молода матуся

-Я считаю – это удобно. У меня подруга в Грузии живет, в Тбилиси, и там такая же система. Говорит, очень удобно, не выходя из дома, сразу выбираешь садик и им это нравится и я думаю, нам тоже всем понравится.

Так, електронна онлайн-реєстрація дозволила зняти багато проблемних питань, хоча, зізнаються в департаменті освіти, не всі батьки змогли записати дитину в дитсадок у цьому році. Тим не менше, їм і не відмовили, малечі пропонують місця в інших дитсадках або такі варіанти, як групи короткого перебування дітей чи групи дошкільної підготовки.