С начала марта Германия предоставила украинцам больше возможностей для трудоустройства

03.03.2020 12:06   -
Автор:
З березня в Німеччині зможуть працевлаштуватися не тільки фахівці, але і прості заробітчани з досвідом роботи. Адже там набули чинності нові норми законодавства, що дають більше можливостей для працевлаштування трудовим мігрантам. Для того, щоб працювати потрібно підтвердити свою профпридатність. Більш того, ті заробітчани, які володіють німецькою мовою на рівні В1 зможуть працювати не підтверджуючи диплом, їм достатньо мати три роки досвіду роботи в своїй сфері та трудовий договір з зарплатою не менше 4020 євро на місяць. 
 
Кшиштоф Інглот президент агентства з працевлаштування
 
Такі нововведення, стануть справжнім викликом для польських роботодавців, оскільки у Польщі звикли компенсувати кадрову нестачу саме працівниками з України. Наразі, згідно досліджень, 33% українців, які зараз працюють у Польщі не виключають свого виїзду в Німеччину. Відтік може стати ще більшим, якщо Берлін розширить список професій, в який можуть включити вакансії, пов'язані з обробкою харчових продуктів і будівництвом.
 
У самій Німеччнині ж стверджують, що з моменту появи інформації про відкриття німецького ринку праці для фахівців з країн, що не входять в ЄС: бажання українців поїхати до Німеччини помітно зросла.
 
Кшиштоф Інглот президент агентства з працевлаштування
 
Деякі з них навіть потрапили туди нелегально через бажання заробляти більше. Ми вже помічаємо набагато менший приплив робітників з України, зацікавлених в роботі в Польщі. Працівники з України чекали березня і можливості виїхати до Німеччини.
 
Також нововведення стосуються і тих, хто наразі перебуває у пошуку роботи. Тому, хто має кваліфікацію і добре говорить по-німецьки, на рівні B1, буде дозволено проживати в Німеччині без трудового договору протягом півроку – для того, щоб знайти собі роботу. До теперішнього моменту така можливість була тільки у фахівців з вищою освітою. Важлива умова – кваліфікація професії повинна бути визнана в Німеччині. Той, хто шукає роботу, повинен сам себе фінансово забезпечити. Також обов'язкові вимоги -наявність страхового поліса і тимчасового житла. Паралельно з пошуком роботи, трудовим мігрантам, буде дозволено до 10 годин на тиждень підробляти у іншого роботодавця.