С января людям, которые ухаживают за больными детьми, полагается государственная соцпомощь

08.01.2019 11:34   -
Автор:
З січня ті, хто доглядає за хворими дітьми можуть чекати на соціальну допомогу. Новим законом України передбачається створення ще одного виду державної допомоги для неповнолітніх. Так у перелік потрапили хворі на важкі перинатальні ураження нервової системи, важкий уроджений порок розвитку, рідкісні орфанні, онкологічні, онкогематологічні захворювання, ДЦП, важкі психічні розлади, цукровий діабет, тощо. Так доглядачам хворих буде виплачуватися грошова допомога в розмірі прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.
 
Для призначення допомоги необхідно подати:
– заяву про призначення допомоги за формою, встановленою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах трудових відносин, соціального захисту населення;
– паспорт або інший документ, що засвідчує особу, та документ, що підтверджує повноваження опікуна, піклувальника, прийомних батьків, батьків-вихователів;
– свідоцтво про народження дитини;
– довідку про захворювання дитини. 
 
Крім того, внесені зміни в закон України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування".
 
Ним передбачається реєстрацію одного з непрацюючих працездатних батьків, усиновлювачів, опікуна, піклувальника, які фактично здійснюють догляд за дитиною, тих хто хворіють вищенаведеними хворобами зараховують до кола застрахованих осіб, які підлягають загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню та за яких сплачується єдиний внесок. 
 
Більш того зазначений період догляду буде зараховуватися до страхового стажу, що в подальшому буде відігравати значну роль на пенсійне забезпечення і щорічну відпустку.