С детьми и домашними питомцами на руках. В Харькове сотни людей оказались на улице из-за заминирования двух жилых домов

17.12.2018 17:44   -
Автор:
Cалтівка, вулиця Валентинівська. Один із спальних районів Харкова. Під 22 та 23 будинком з десятої ранку купчаться люди. З дітьми та домашніми улюбленцями. Територія довкола будинків очеплена. Поліція проводить масову евакуацію, через інформацію телефоном: у багатоповерхівках закладена вибухівка. 
 
– Внимание, жители дома Валентиновская,22 соблюдайте спокойствие. Говорит полиция. В вашем доме проходит эвакуация. Соблюдайте спокойствие.
 
Марина мешканка будинку по вул. Валентинівській, 22 
 
Мы взяли необходимое: документы и деньги и вышли. Чем все закончится посмотрим дальше.
 
Євгеній Іванович мешканець будинку по вул. Валентинівській, 22  
 
– Прошлись по подъездам. Кто не может выйти, значит, помогали. 
– Что из собой хоть взяли!? 
– Буханку хлеба, не верите, вот …сухари вечером будут. 
– А документы?
– Не успел, даже кот дома остался. 
 
Вікторія мешканка будинку по вул. Валентинівській, 22  
 
Сказали, что нам сообщат, когда нам можно будет вернуться домой. Вот стоим и ждем. Часа полтора, а то уже и два.
 
Всередині працюють правоохоронці із собаками. У будинку, кажуть, залишилися лише лежачі мешканці дому, і ті, хто не схотів покидати квартир. Газопостачання в обох багатоповерхівках  на час перевірки інформації про замінування  відключили. На вулиці чергують рятувальники, газовики та медики. Декому із евакуйованих стає зле.  
 
– Плохо стало, да. У нее вообще давление, у нее и сердце больное. Ну, что пожилой человек – 80 лет. Что вы хотите!? 
 
Так аби перевірити всі підвальні та техпримішення і горища правоохоронцям знадобилось більше двох годин. Спершу додому впускають жителів 23 дому. Він вдвічі менший за 22-й.  
 
Тетяна мешканка будинку по вул. Валентинівській,23 
 
Не замерзли, никакой паники, все хорошо. Пойдем домой. Да уже все нормально. Все уже хорошо. Все. Будьте здоровы.
 
Через деякий час очеплення знімають і з 22 -го дев'ятипід'їзного будинку. Силовики звітують – чисто. Вибухівки не виявили. Тому людям дозволяють повертатися додому.   
 
Ксенія мешканка будинку по вул. Валентинівській, 22 
 
Я смотрю, люди идут и я иду. С ребенком. Ребенок бедный уже замерз, голодный. Вот такая вот ситуация. Замерзли все. Очень перенервничали. Что сделаешь. Никто не застрахованный. 
 
Ольга мешканка будинку по вул. Валентинівській, 22 
 
Мы мерзли долго. Соседка с 18 дома нас спасла отогрела меня вот с моей живностью. Вот собака, кот в сумке вот. Так что мир не без добрых людей.
 
Газовики ж готуються відновити у будинку постачання блакитного палива. І процедура це, підкреслюють , не 10 хвилин. 
 
– Поквартирное. Обязательно, только поквартирное. До утра нам хватит поработать. 
 
Тим часом поліція зайнялась пошуком телефонного "мінера", який здійняв на ноги кілька сотень харків'ян і змусив мерзнути. 
 
Сергій мешканець будинку по вул. Валентинівській, 22 
 
Я б его, честно вам скажу, по-свойски, за одно место подвесил. Ну, что это за издевательство просто? Ну как людей выгонять в такую погоду. Нам сейчас не тепло. Особенно пенсионеры сейчас остались дома. 
 
Про так званого телефонного "мінера" у правоохоронців інформації небагато. Точно відомо – голос у невідомого – чоловічий.  
 
Сергій Соломко відповідальний по Московському району ГУ НП м. Харкова
 
Были обследованы крыши домов, подвалы, каждый подъезд. На данный момент оперативниками устанавливается личность звонившего. Отрабатываются номера телефонов. Дан запрос на распечатку мобильных номеров. Но как бы это оперативная информация, я не могу вдаваться в подробности . Проводятся оперативно- розыскные мероприятия. 
 
У разі, якщо телефонного "мінера" правоохоронці таки знайдуть і доведуть його провину у суді, то за такі жарти йому загрожує до 6 років за гратами. А якщо виявиться, що він таке вже скоював, то – до 8 років тюрми.