С 2021 в Украине начнут наводить порядок с батарейками и аккумуляторами

04.11.2019 14:06   -
Автор:
В Україні планують навести порядок з батарейками та акумуляторами. З такою ініціативою виступили парламентарі. Наразі у Верховній раді вже зареєстрували відповідний законопроект. Згідно документу, зіпсовані батарейки та акумулятори  українці повинні будуть здавати до спеціальних пунктів прийому. А компанії, які їх виготовляють, або ж завозять до країни таку сировину, зобов'яжуть за власні кошти організовувати їх збір та переробку. Набути чинності закон повинен з 2021 року. 
 
Через три роки після вступу в силу закону, тобто в 2024 році, частка перероблених батарейок повинна скласти 5% від завезених. В 2025 році має бути 10% і так, збільшуючись на 5% щороку, показник виросте до 45% до 2031 року. Якщо компанія з 2021 по 2023 рік завозила до України в середньому 10 000 батарей в рік, то вона зобов'язана буде сплатити збір та утилізацію 500 одиниць.
 
Щоправда, наразі для утилізації такої сировини в Україні заводів немає. Тому для знищення зіпсованих батарейок та акумуляторів, компанії будуть вимушені  вивозити їх до Європи. Через додаткові витрати, припускають експерти, питання з утилізацією небезпечної сировини може позначитися на вартості техніки і відкритті чорних ринків.       
 
Сергій Козловський керуючий відділом сервісної підтримки MTI hi-tech дистрибуція 
 
Офіційним імпортерам ще складніше буде конкурувати на ринку, адже вартість товару, ввезеного зі сплатою всіх податків і зборів, значно зросте, що призведе до зміщення попиту в бік товару, завезеного нелегально. На мій погляд, закон може принести користь суспільству і країні тільки в тому випадку, якщо весь ввезений товар буде офіційним і по ньому будуть сплачені всі податки.
 
За даними експертів, лише з 2006 по 2016 до України щороку  ввозилося в середньому 3 000 тон портативних батарейок, в чотири рази більше промислових батарей і 260 000 тон автомобільних акумуляторів. Щодо шкоди екології, то лише одна портативна батарея  може забруднити 400 літрів води і 20 кубометрів ґрунту.