С 2020 года в Украине обещают запустить комплексную систему трансплантации

26.12.2019 13:46   -
Автор:
Закон, який ухвалила Верховна Рада, запровадить в Україні комплексну систему трансплантації. Це дозволяє не лише привести національне законодавство у відповіднсть до міжнародного, а й дає змогу урегулювати питання пересадки органів і запровадити Єдину державну інформаційну систему трансплантації органів і тканин. Тож операції з трансплантації, які раніше відбувались за кордоном і потребували значних державних коштів, з початку 2020 року розпочнуть проводити в Україні. 
 
Трансплантацію як метод лікування можна було зробити і раніше, але зараз ми дерегулюємо багато питань, розблоковуємо зарегульованість проведення трансплантації в Україні, яка існувала до того, запроваджуємо автоматизацію. В Україні для старту цієї системи та проведення операцій достатньо лікарів, які мають необхідні сертифікати. Тож вже з наступного року біля 5 тисяч людей, які на рік потребують таких операцій, зможуть поступово отримати необхідну медичну допомогу в Україні. 
 
Але, як зазначають у профільному міністерстві, мета не в тому щоби тільки виконувати операції, а створити систему довіри людей. 
 
Наша мета – не одна чи п’ять операцій, а система, за якої їх можна буде робити сотнями, система, кожен крок якої буде прозорим, зрозумілим і не викликатиме сумнівів у людей. Адже наступного року у кожного українця з’явиться можливість висловити згоду на донорство і рятувати життя – ми сподіваємося, що наше суспільство підтримає цей всесвітній підхід.
 
Наразі вже завершується комплекс підготовчих процедур для запуску системи: проходить тестування, усунення недоліків, створення умов для роботи реєстрів потенційних донорів кісткового мозку. Виконувати операції зможуть заклади, які матимуть ліцензію на медичну практику за спеціальністю "трансплантологія".