С 1 мая вводится пеня за долг по коммунальным услугам

16.04.2019 14:43   -
Автор:
Одним із основних нововведень для простих споживачів буде нарахування пені, якщо оплата комунальних послуг не проведена своєчасно. За кожен день прострочення пеня складатиме одну соту відсотка. Нарахування відбуватимуться автоматично з першого дня заборгованості, з 20-го числа кожного місяця. Щоправда вона не стягуватиметься з тих користувачів, перед якими держава має борг по субсидіях або виплаті заробітної плати бюджетникам.
 
ЗАКОН УКРАЇНИ Про житлово-комунальні послуги. Стаття 26. Відповідальність за неналежне виконання договору
 
У разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги споживач зобов’язаний сплатити пеню в розмірі, встановленому в договорі, але не вище 0,01 відсотка суми боргу за кожен день прострочення. Загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100 відсотків загальної суми боргу. Нарахування пені починається з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку внесення плати за житлово-комунальні послуги. 
 
Закон також передбачає і введення абонплати – це сума, яку споживач платить виконавцю комунальної послуги начебто на її розподіл та обслуговування лічильників. А значить, якщо навіть і не користуватися послугою, абонентську плату доведеться оплачувати всеодно. Крім того працівники комунальних служб тепер отримують право доступу в житло для того, щоби перевірити показники приладів обліку і у разі наявності боргу мати можливість відключати абонента. 
 
ЗАКОН УКРАЇНИ Про житлово-комунальні послуги. Стаття 29. Порядок доступу до житла, іншого об’єкта нерухомого майна споживача
 
Представники виконавця комунальної послуги під час доступу до житла зобов’язані: пред’явити відповідне посвідчення, поважати права споживачів, перебувати лише в тих приміщеннях, в яких розташоване обладнання, перевірка, ремонт, встановлення, заміна або огляд якого проводиться. 
Відмова споживача надати доступ виконавцю комунальної послуги до належних споживачу приміщень, є підставою для припинення надання споживачеві відповідної комунальної послуги. Після надання споживачем такого доступу надання послуги відновлюється. 
 
У невідкладних випадках, пов’язаних з необхідністю рятування життя і здоров’я людей та/чи майна, може бути здійснено доступ до житла, іншого об’єкта нерухомого майна без отримання згоди його власника (користувача) (несанкціонований доступ) для проведення огляду та ліквідації або відвернення аварії. 
 
А от сплачувати за послуги водопостачання та тепла жителі багатоквартирних будинків будуть згідно з показниками загальнобудинкового лічильника. Якщо всі мешканці будинку мають власні лічильники, то перевитрати розподілятимуть пропорційно до споживання кожної квартири. А от якщо не всі, то різницю розділять лише між такими споживачами, які не мають лічильників.  В Уряді сподіваються, що з введенням Закону "Про житло-комунальны послуги" зможуть дисциплінувати платників. Натомість із зростанням тарифів, боргів стає все більше, поки рівень платежів падає. Так на сьогодні в Україні рекордна заборгованість за комуналку близько 60-ти мільярдів гривень.