С 1 августа расширяется список препаратов программы “Доступные лекарства”

31.07.2018 12:34   -
Автор:
Програма "Доступні ліки", переконані в Мінохорони здоров"я – це суттєва підтримкою для сімей, адже медпрепарати сьогодні стали багатьом не по кишені. А завдяки урядовій програмі пацієнти, які мають сердечні та судинні недуги, хворють на діабет другого типу або астму, можуть отримати їх безкоштовно або з частковою доплатою. З початку серпня МОЗ ще й оновило перелік медикаментів. І тепер до нього входитимуть майже 260 препаратів від 46-ти виробників, з яких 18 – це українські.
 
– Наразі визначається точна кількість препаратів, які будуть повністю безоплатними для пацієнтів. До переліку безоплатних уже зараховано 35 препаратів. До цього списку можуть долучитися ще 30 препаратів – за умови, що впродовж 5 днів визначені виробники переглянуть свої цінові пропозиції.
 
Правила програми“Доступні ліки” спонукають фармвиробників знижувати ціни на медикаменти. У новому реєстрі ціни на окремі препарати стали нижчими вже на 40% і більше. А в середньому їх вартість знизилась майже на 7%.
 
 Важливо: ціни на препарати, що беруть участь у програмі “Доступні ліки” затверджуються наказом МОЗ України та стають обов’язковими для всіх без винятку аптечних закладів. Реєстр ліків, що відшкодовуються державою за урядовою програмою “Доступні ліки” переглядається двічі на рік – у січні та липні. Це робиться задля того, щоб ціни на лікарські засоби були актуальні. 
 
Новий реєстр буде затверджено на початку серпня, до того часу є дійсним попередній перелік препаратів, які пацієнти можуть отримати за рецептом лікаря в аптеках, що беруть участь в реалізації урядової програми "Доступні ліки", а їх нараховується майже 8 тисяч. У Харківській області до програми вже залучено майже півтисячі таких аптечних закладів.