Рынок земли и ее лимит в одни руки. Обнародованы цифры финальной версии законопроекта

15.01.2020 14:17   -
Автор:
Майже 4000 правок і більше 300 сторінок. Саме так виглядає фінальний варіант законопроекту про ринок землі,  що невдовзі розглядатиметься народними обранцями у другому читанні. Основні моменти документу представили спеціалісти Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України. Один із найбільш обговорюваних – обмеження по кількості землі в одні руки. Так в ухваленому в першому читанні законопроекті встановлювалися наступні обмеження: одна людина могла мати у власності не більше 200 тисяч гектарів землі. Втім така норма викликала неабиякий резонанс серед українців. Тож після довгих обговорень у профільних комісіях було ухвалено рішення встановити не більше 10 тисяч гектарів сільськогосподарських ділянок для власності однієї фізичної або юридичної особи. 
 
Микола Сольський голова комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики
 
Що відбувається, якщо, наприклад, фізична-особа – громадянин України – придбала, наприклад, тисячу гектарів, а також вона є одночасно засновником юридичної особи, на яке куплено 5 тисяч гектарів? Це означає, що в сукупності вона має вже 6 тисяч гектар, і юридична особа може докупити ще 4 тисячі гектар, щоб разом було 10 тисяч. Або це фізична особа може докупити на себе безпосередньо, щоб разом було обмеження десять.
 
Він також додав, що механізм контролю на етапі підписання договору на купівлю-продаж землі сільськогосподарського призначення був визначений після консультації з Міністерством юстиції, органами нотаріату та приватними нотаріусами
 
Микола Сольський голова комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики
 
Нотаріус перевіряє особу покупця. Нотаріус має доступ до цієї бази, угода із землею підлягає обов'язковому нотаріальному посвідченню  -  по-іншому укладати ці угоди не можливо. Перевіряє скільки на цю людину зареєстровано землі. Крім того, одночасно перевіряє, в яких підприємствах він є засновником, і встановлює також, скільки ці підприємства, де він є засновником, вже мають землі у власності. Виходячи з цього, він може засвідчити угоду, якщо не перевищено ліміт більше 10 тисяч гектар.
 
Втім, ухвалювати законопроект у другому читанні на цьому пленарному тижні у Верховній Раді поки не збираються. Це, пояснюють, може паралізувати діяльність парламенту, через кількість мітингуючих, які виступають проти. Крім того, як раніше заявляв Президент України Володимир Зеленський, у планах Уряду провести референдум, що і визначить можливість продавати українські землі іноземцям. Така норма повинна орієнтовно запрацювати з 2024 року. Але коли саме відбудеться всеукраїнське опитування поки що не відомо.