Ринок нерухомості в Україні: що прогнозують фахівці на 2023-й рік

08.12.2022 16:10   -

Через повномасштабне вторгнення російських агресорів ситуація на ринку нерухомості України, а особливо це стосується будівництва житла, опинилася у вкрай важкому становищі. Все більше ризиків для забудовників та інвесторів, при цьому майбутнє залишається туманним. Аналітики зазначають, що будівництво житла залежатиме від трьох факторів: безпечного життя українців, динаміки звільнення територій від окупації та від економічної ситуації у державі.

За даними фахівців, на межі банкрутства вже опинилися багато девелоперських компаній. А до 30% інвесторів, які купили житло на виплати іпотеки, не можуть погасити заборгованість по платежах.

ВОЛОДИМИР СЕМЕНЦОВ СПІВЗАСНОВНИК ТА КЕРІВНИЙ ПАРТНЕР ІНВЕСТИЦІЙНО-ДЕВЕЛОПЕРСЬКОЇ КОМПАНІЇ
На цей час все вказує на те, що в 2023 році ринок житиме саме в таких важких умовах. Однак існують фактори, які можуть трохи стимулювати попит на нові квартири у 2023 році. Це станеться, якщо інфляція у річному вимірі не перевищуватиме 25%, а доходи громадян збільшаться на 15-20%. Також необхідно, щоб забудовники могли зменшити витрати на будівництво, що дозволить опустити ціни. Тобто такий варіант залишається малоймовірним.

Але попри все, в Україні зберігається лише точковий попит на новобудови з рівнем готовності 80% і вище. Це стосується переважно економ- і комфорт-класу. І у подальшому, зацікавленість буде поширюватись не на всі регіони України.

ВОЛОДИМИР СЕМЕНЦОВ СПІВЗАСНОВНИК ТА КЕРІВНИЙ ПАРТНЕР ІНВЕСТИЦІЙНО-ДЕВЕЛОПЕРСЬКОЇ КОМПАНІЇ
Понад 90% покупців найближчим часом будуть зацікавлені у придбанні житла лише у кількох містах: Києві, Івано-Франківську, Львові, Чернівцях, Ужгороді та частково в Одесі. А після перемоги у війні для повноцінного оновлення первинного ринку житла знадобиться не менше 3 років. Тому 2023-й може стати лише основою для майбутніх позитивних змін.