Русский язык возвращается в школы. Классы открывают по ходатайству родителей

12.09.2012 18:45   -
Автор:

За рік наймолодший син Маргарити піде до школи. Жінка дуже хоче, щоб її дитину зарахували до російськомовного класу. Бо,вже знає, з досвіду її двох старших дочок, як складно російськомовним опановувати науку українською.  

Маргарита Козенко мати трьох дітей

-Мы сами русскоязычная семья Когда я старшему ребенку пытаюсь объяснить математику, она говорит: мам, я ничего не могу понять , тому що вони трикутники, прямокутники, множина -це вообще красота. Взрослые люди не могут понять о чем речь.

Російськомовні класи повернуть, години по вивченню російської мови збільшать. Батькам лише потрібно звернутися з таким проханням до дирекції шкіл, каже автор мовного закону Вадим Колесніченко.

Вадим Колесніченко народний депутат України, автор мовного закону

-Детские сады, школы, высшие учебные заведения в обязательном порядке должны получить заявление от детей, родителей, опекунов о том языке на каком они хотят, чтобы обучался их ребенок, это норма обязательная.

З моменту підписання мовного закону президентом минув місяць. За цей час російська мова набула статусу регіональної в дев"яти регіонах України. Однак, за словами політика Нестора Шуфрича, пристрасті навколо цього питання не вщухають. На ньому намагаються спекулювати всі охочі, закидаючи авторам документу, знищення державної мови.

Нестор Шуфрич заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони України

-Никто не посягает на украинский язык как государственный по своему статусу. Вопрос раз и навсегда снят. Пройдут выборы, пройдут эмоции, спекуляции и этот закон будет признан актом национального компромиса.

Українська мова була і буде пріорітетною для держави, кажуть політики. І наводять аргументи. Цьогоріч на підтримку українського книгодрукарства з держбюджету виділено сто десять мільйонів гривень, тоді як за помаранчевої влади ця сума не перевищувала п"яти мільйонів гривень. Така ж сама ситуація з кінематографом. Сто двадцять мільйонів цього року і лише двадцять в дві тисячі дев"ятому. Окрім цього, чинна влада на три роки звільнила від сплати ПДВ фільми зняті українською мовою. Приємна новина і для телевізійників. Якщо компанія вирішить змінити мову мовлення зробити це безкоштовно вона може протягом трьох місяців.

Олена Мітясова, Віктор Ноздрачов, Харьковские Известия