Руйнуючи стереотипи: історія першої жінки-машиніста метро у Харкові (відео)

16.03.2024 17:14   -

Управляє цим поїздом у метро перша жінка-машиніст у Харкові. Анастасія Мазуркова хотіла керувати електропоїздом ще змалечку. Каже, коли ухвалила рішення піти у машиністи отримала підтримку рідних, а трохи згодом і колективу. Він здебільшого чоловічий, втім це ніяк не вплинуло на роботу дівчини.

АНАСТАСІЯ МАЗУРКОВА МАШИНІСТ ЕЛЕКТРОПОЇЗДА ХАРКІВСЬКОГО МЕТРОПОЛІТЕНУ
Мені транспорт подобається с дитинства, тому для мене стати машиністом це було логічне продовження моєї мрії, працювати на транспорті і саме водити поїзди, керувати електропоїздом. Я працюю в метро вже не перший рік і під час роботи, дізналася про набір в технічну школу машиністів електропоїзда. Подала заявку, пройшла співбесіду – і ось я тут.

Раніше, ділиться Анастасія, працювала на станції оператором поста централізації, і коли з’явилась можливість втілити в життя давню мрію, одразу пішла у машиністи. Каже, зовсім не вагалась та розуміла, що її очікує.

АНАСТАСІЯ МАЗУРКОВА МАШИНІСТ ЕЛЕКТРОПОЇЗДА ХАРКІВСЬКОГО МЕТРОПОЛІТЕНУ
Тунель і сама робота мене не лякає. Бо якщо б вона мене лякала, я б сюди напевно не пішла працювати. І машиніст він повинен бути готовий до усього, тому тунель – це не найскладніша частина нашої роботи. В принципі таких прямо якихось труднощів або складнощів таких, щоб прямо зовсім тяжко було – не було. Треба було старатися, навчатися, вивчати багато матеріалу, тримати все це в голові, складати ці іспити і поєднувати теорію с практикою, тобто ти вивчаєш багато теорії, а потім тобі потрібно розуміти, як це все працює на практиці. Як там виходити з несправностей і так далі. Ось це, мабуть, було найцікавішим і те, що потребувало найбільше, напевно, зусиль.

Адже аби керувати електропоїздом потрібно пройти чималий шлях, наголошує Анастасія. Дівчина завжди мала хист до такої професії, тож із цікавістю почала занурюватись у теорію, а згодом і практику.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

АНАСТАСІЯ МАЗУРКОВА МАШИНІСТ ЕЛЕКТРОПОЇЗДА ХАРКІВСЬКОГО МЕТРОПОЛІТЕНУ
Навчання триває десь півроку, потім складаються іспити, потім ті, хто успішно складає іспити, їх приймають на обкатку, так звану. Тобто безпосередньо на лінії практикуватися в управлінні електропоїздом, потім знову іспит і вже коли склав іспит остаточно, тоді вже приймаються на роботу.

Зараз Анастасія керує електропоїздом із напарником, вже скоро буде складати іспит і зможе самостійно виходити на лінію. Каже, дуже чекає цього моменту та готова працювати. А потім хоче просуватись у кар’єрі далі.

АНАСТАСІЯ МАЗУРКОВА МАШИНІСТ ЕЛЕКТРОПОЇЗДА ХАРКІВСЬКОГО МЕТРОПОЛІТЕНУ
У професії машиніста багато рівнів. Спочатку праця в одну особу, потім певна кількість класів, іспити, потім машиністом інструктором. Тобто фронт робіт ще великий.

ОСТАННІ НОВИНИ