Робота в Україні є. Кому легше її знайти і яких змін чекати цієї осені

10.09.2022 15:36   -

В Україні стабілізувалася ситуація на ринку праці. Зарплати перестали знижуватися, а для деяких працівників трохи зросли. При цьому впевнено зростає кількість вакансій, хоча до рівня лютого 2022-го ще далеко. Чи зміниться ситуація до кінця осені?

Робота є для тих, хто добре шукає, кажуть аналітики ринку праці і додають: кількість вакансій влітку збільшилася, а зарплати стабілізувалися.

Хоча поки що говорити про поновлення до рівня лютого 2022-го надто рано, але тенденція позитивна.

РУСЛАНА БЕРЕЗІВСЬКА АНАЛІТИК РИНКУ ПРАЦІ
Додаються вакансії, їх менше, але їхня кількість зростає. Ми бачимо зменшення різниці з тим, що було до війни. Ринок праці оживає. Але він не відновився до довоєнного періоду.

Кількість вакансій скоротилася в усіх сферах, окрім продажів, додає Березівська. Тяжка ситуація в юристів, економістів та журналістів. Через закриття великого медіахолдингу та скорочення у більшості видань багато працівників ЗМІ залишилися без можливості працевлаштуватися у традиційних медіа, пояснює експерт.

РУСЛАНА БЕРЕЗІВСЬКА АНАЛІТИК РИНКУ ПРАЦІ
Більше пропозицій є для фахівців без досвіду та студентів. Роботодавці готові витрачати час на навчання, але не готові витрачати гроші на високі зарплати вже для кваліфікованих співробітників. Останнім часом зросла кількість пропозицій щодо роботи для бухгалтерів та фахівців з управлінського обліку. До десятки також входять і айтішники.

Найбільша конкуренція за роботу серед обробників фото, адміністраторів салонів краси та верстальників – у середньому 10 відгуків на посаду. Легко знайти роботу перукарю, ендокринологу та лікарю УЗД, говорить експерт, проаналізувавши пропозиції і відгуки на вакансії на одному з популярних вітчизняних сайтів з пошуку роботи

РУСЛАНА БЕРЕЗІВСЬКА АНАЛІТИК РИНКУ ПРАЦІ
Найбільше вакансій – у Київській, Львівській, Дніпропетровській, Одеській та Івано-Франківській областях. При цьому найменша конкуренція спостерігається у Закарпатській, Чернівецькій та Миколаївській областях.

Також сьогодні говорити про відновлення зарплат до довоєнного рівня зарано. Крім того, варто враховувати і такий показник, як реальний розмір зарплат з огляду наінфляцію. Зараз зарплата мала бути на 20 відсотків більшою. Тож насправді замість підвищення відбулось масове скорочення.

Найскладніше сьогодні харків’янам. Раніше вони входили до п’ятірки чи навіть трійки міст із найвищими зарплатами. А тепер, через постійні обстріли з боку російських окупантів, за даними кадрових порталів середня зарплата харків’ян впала майжи вдвічі, з 18 тис. до 10 тис. грн.

Традиційно в Україні восени настає активний бізнес-сезон. Та цьогоріч через повномасштабну війну ситуація відрізнятиметься.

РУСЛАНА БЕРЕЗІВСЬКА АНАЛІТИК РИНКУ ПРАЦІ
Деякі представники бізнесу відкладали активності до бізнес-сезону. Але чи значним буде пожвавлення, наскільки сильно воно позначиться на кількості вакансій, говорити зарано. Ймовірно, восени збільшиться кількість вакансій у сферах маркетингу та реклами.

При цьому кардинальних та відчутних змін аналітики не очікують. Ситуація насамперед залежатиме від того, як розвиватиметься військова обстановка на фронті.