Режим экономии угля. Чем может грозить режим чрезвычайных мероприятий в энергетике?

18.02.2017 18:46   -
Автор:
Режим надзвичайних заходів в енергетиці. Такий на початку тижня запропонувало ввести в країні Міненерго. Все через дефіцит вугілля, що викликаний блокадою на Донбасі. 
 
Всеволод Ковальчук т.в.о. директора "Укренерго"
 
За повної відсутності поставок антрацитового палива у нас загального запасу 842 тисячі тон всередньому вистачіть наче як на 40 діб. Але треба рахувати, що на різних станціях різний запас вугілля і насправді це значення по антрацитових станціях коливається від 14-ти до 100 діб за умови ввдення надзвичайного стану. І роботи всіх цих станцій нижче мінімального визначеного правилами ринку складу обладнання, на мінімально технологічно допустимому складі обладнання. Коли буде спрацьовано всі залишки вугілля ми не зможемо обійтися без обмеження споживачів застосовуючі спеціальні графіки аварійних віключень. 
 
Так за підсумками засідання штабу в 7 областях України, у тому числі Харківській, необхідно вводити режим надзвичайних заходів. Тобто економити вугілля. І як результат, розглянути можливість віялових відключень споживачів. 
 
Геннадій Зубко віце-прем'єр міністр України
 
Я вважаю, що ми повинні дати вказівки штабам з надзвичайних ситуацій, техногенних ситуацій в областях Харківська, Дніпропетровська, Запоріжська, київська, Чернігівська, Черкаська, Сумська провести засідання штабів і переглянути кризові ситуації, які можуть бути пов'язані з обмеженням енергопостачання. Це стосується забезпечення енергопостачанням населення, тепла, а також розглянути режими роботи промислових підприємсв на цих територіях. 
 
І вже у середу, на позачерговому засіданні, Кабінет міністрів приймає рішення про підтримку введення надзвичайного стану в енергетичній сфері. 
 
Ігор Насалик міністр енергетики та вугільної промисловості України
 
Передбачається пункт, який застосовується, що у виникненні нагальної проблеми  і диспропорції між споживанням і виробленням електричної енергії все ж ми будемо задіювати віялові відключення для того, щоб збалансувати вироблення і споживання електричної енергії. 
 
За словами  прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, нинішній дефіцит вугілля створений штучно. Владник закликав активістів, які блокують поставки вугілля з непідконтрольних Україні територій Донбасу, припинити блокаду. За його словами, уряд готовий боротися і бореться з будь-якими проявами контрабанди.
 
Володимир Гройсман прем'єр-міністр України
 
Хочу аби зараз кожний замислився, що дії, які відбуваються тільки по вугіллю вони будуть спричиняти, не дай Бог, відключення в лікарні, в житлових будинках по електроенергії там де живуть люди, де живуть діти, люди похилого віку. Хочу запевнити, що я як прем'єр мінстр України зроблю все, наголошую все, аби не допустити будь яких загострень і мінімізувати будь які негативні наслідки. 
 
В уряді вже склали графік відключення від електроенергії підприємств. Термін дії розпорядження про тимчасове запровадження надзвичайних заходів на ринку електроенергії – максимум 2 місяці, запевняють в уряді. 
 
Володимир Гройсман прем'єр-міністр України
 
Хочу підкреслити, що відключення будуть відбуватися тільки у крайніх випадках і то, ми заздалегідь будемо про це інформувати. Зараз так питання не стоїть, зараз ми на максимум довантажуємо все, що можливо довантажити, що не є здорово. Тому що на максимумі працювати неможливо. 
 
В "Харківобленерго" розповіли, на що чекати мешканцям Харківщини після прийняття урядом надзвичайних заходів в енергетичній сфері.
 
Володимир Скічко начальник управління інформаційної політики та роботи зі споживачами АК "Харківобленерго"
 
На сегодняшний момент нет оснований для беспокойства по поводу введения так называемых веерных отключений. Все потребители Харькова и Харьковской области – будь-то бытовые или промышленные предприятия в полном объёме получают электроэнергию. У нас разработаны почасовые графики отключений, мы готовы к подобным ситуациям, однако, мы надеемся что Харьков и Харьковская область избежит участи введения веерных отключений. 
 
Та чи наступить час, коли все ж таки доведеться економити та відключати світло харків'янам – питання залишається відкритим. Все залежить від розпоряджень уряду. 
 
Володимир Скічко начальник управління інформаційної політики та роботи зі споживачами АК "Харківобленерго"
 
Даже в случае неблагоприятного развития ситуации веерные так называемые отключения не коснутся учебных и медицинских учреждений, населения, объектов социальной инфраструктуры. Вся нагрузка по отключениям ляжет на промышленные предприятия, но мы надеемся, что такой момент не придёт.