Реконструкція оранжерей у тепличному комплексі зацікавила депутатів Харківської міськради

29.03.2013 22:41   -
Автор:

Поки ці дві коробки – мало чим нагадують теплицю, де зрощують квіти. Немає ні вікон, ні стін. Робочі пояснюють, реконструкцію роблять комплексно. І усе старе – повністю демонтували.

Юрій Провар робочий

-До этого было, например, там стояли развалюхи. А теперь будет новая благоустроенная теплица с металлопластиковыми окнами. Утеплённая, добротная.

Зараз у роботі – дві оранжереї. Вони стали продовженням поступового оновлення тепличного комплексу Харківзеленбуду. Минулого року три вже відремонтували. Їх демонструють депутатам Харківської міськради. І не без гордощів порівнюють нові теплиці зі старими.

Олена Завгородня кореспондент

-У теплицях, яким понад півсторіччя, вирощувати  квіти не просто. Тут і світла замало, і стелажі – не зручні, і вікна не здатні втримати тепло.

Температура ж у новій теплиці – досягає тридцяти градусів. А це на десять градусів більше, ніж у оранжереї старого зразку. Є у відреконструйованому приміщенні і автоматична система освітлення та поливу. А столи тут – змінюють позицію одним рухом.

Світлана Власенко озеленювач

-С помощью вот этой ручки мы передвигаем, если надо, в левую сторону – вправо двигаем, вот так вот крутим. Если надо кому-то зайти туда – отодвигаем направо.

Тож у нових оранжереях – вдається і місце економити. А так – і кількість вирощених рослин – збільшувати. У півтори рази.

Микола Блуд директор КП "Харківзеленбуд"

-Я так надеюсь, что где-то в конце апреля 2 теплицы будут закончены, и можно ими пользоваться. В том плане, что уже можно переставлять туда и выращивать посадочный материал.

А з травня ремонтні роботи у тепличному комплексі – продовжаться. Фахівці візьмуться за оновлення старої котельні. На усі роботи – з міського бюджету виділено чотири мільйони триста тисяч гривень.

Максим Мусєєв депутат Харківської міської ради

-То наследство, которое досталось с Совесткого союза – оно достаточно богатое. Но за годы независимости оно потеряли свои мощности. И сегодня есть программа модернизации, обновления. И в бюджете заложены хоть и не большие, всё же средства на эти виды работ. Модернизация – это важно, необходимо производить.

Така модернізація – вплине і на продуктивність роботи теплиці. Цього року на вулицях міста буде висаджено понад мільйон квітів харківського виробництва. А це значно дешевше, ніж закупати їх у господарствах інших регіонів України. Тож з часом вдасться окупити вкладені на модернізацію кошти.

Олена Завгородня