Реконструкция источников в Харькове

07.04.2012 23:57   -
Автор:

Вже сорок років поспіль джерело у Кітлярчиному Яру користується неабияким попитом у мешканців Салтівки. Люди кажуть – водопровідну воду використовують лише для господарчих потреб. Для приготування їжі – запасаються лише з цього джерела.

Раїса Дербеньова, мешканка Салтівки:

– Мы и готовим, и чай пьём, и сырую пьём. Так что пользуемся.

Світлана Слухова, мешканка Салтівки:

– Очень важен. Очень хорошо, что он возле дома. Мы очень довольны .

Раз вже люди п"ють цю джерельну воду, навіть без кип"ячіння, у мерії вирішили встановити тут систему доочистки. Та минулий власник – КП "Жилкомсервіс", не змогли гідно доглядати установку. Вже за рік фільтри засмітилися. І вода просто перестала протікати. Комунальники ситуацію виправили – очисні елементи замінили, і наприкінці минулого року систему знову запустили у дію.

Володимир Паболков, технічний директор КП "Харківкомуночиствод":

– Здесь 2 фильтра – грубой очистки, здесь находиться кварциевый песок, и активированный уголь. Находиться бактерийцидная лампа, которая обеспечивает бактерицидное состояние обрабатываемой воды. Эти работы были выполнены в установленном порядке. И установка после проведения анализов воды запущена в эксплуатацию.

Аби більше не було перебоїв у подачі якісної води, очисну установку передали на баланс "Харківводоканалу". Фахівці не лише слідкуватимуть за системою. А й контролюватимуть якість води в усьому джерелі. Та у місті і на цьому не зупиняться. Наступний крок – початок реконструкції Кітлярчиного яру.

Ольга Кулєшова, мешканка Салтівки:

– Эту сторону облагородить. Обрезать ветки, что вниз этот мусор не слетал.

Олександр Канцедал, мешканець Салтівки:

– Как-то облагородить, дорожки поделать, более ли менее культурно, чтобі деревья біли посажены более благородные, красивые. Прудик чтобы сделать – берег его сделать более симпатичным, чтобы тут и деткам было хорошо, и мамам погулять с ними.

Буде де погуляти, і відпочити, і навіть покататися. У планах тут створити невеличку човнову станцію. А берег облаштувати під місця для загоряння. Для любителів загартовуватися приведуть до ладу цілих дві купальні.

Віктор Кітанін, директор Департаменту комунального господарства:

– Будет копия Саржина Яра, но в уменьшеном виде. И купальни будут, и детплощадки появятся, и освещение, и благоустройство.

Не менш приємно та зручно буде набирати воду і у Манжосовому Яру, що також на Салтівці. Це джерело для місцевих, мов реліквія.

Микола Діденко, місцевий мешканець:

– Вначале тут вообще труба из земли торчала, люди ходили. А сейчас вот немножко лучше стало.

А буде ще краще. Зараз вже комунальники взялися за перший етап: прибирають сміття та кронують дерева.

Надія Кононова, мешканка Салтівки:

– Начали обрубывать деревья. Я думаю, что-то будут делать нам лучше. Сдвиги уже начинаются. Я смотрю – ветки все пообрубывали. Конечно, хотелось бы прийти сюда-посидеть, отдохнуть у источника. Хотелось, чтобы лучше было, красивее

Над масштабним наведенням тут краси комунальники будуть трудитися вже за місяць. Почнуть з ремонту сходів. Бо тут вони посипалися від часу. Не краща ситуація власне із самим джерелом. Від часу почала розсипатися цеглина. Тому цю споруду також відреконструюють. А от дитячий майданчик, що знаходиться на території Манжосового яру, доведеться повністю оновлювати. Бо іржаві гірки та турніки залишається лише на металолом здати, кажуть місцеві. Тож новий дитмайданчик буде тут доречним.

Микола Діденко мешканець Салтівки

– Если здесь – почему бы и нет. Очень даже и не плохо. Тем более, что близлежащие дома, сюда бы ходили с детьми/ Стандарт: качелки, песочница, горка, всякие такие винтовые для детей.

Не забудуть і про місця відпочинку для дорослих, і освітлення у вечірній час. У місті кажуть – зроблять на совість, аби городяни могли набирати джерельну воду у гідних та санітарнобезпечних умовах. І робота з відновлення популярних ярів у місті триватиме і надалі.