Реимбуксация лекарств. Как препараты будут продаваться дважды

22.12.2016 16:24   -
Автор:
Спочатку за кошт державний, а потім – за кошти людини. Експерти попереджають: обіцяна владниками система реімбурсації препаратів може обернутись виникнення нових шахрайських схем. Так, ліки спочатку видаватимуться за фальшивим рецептом лікаря, потім повертатимуться на полицю аптеки і продаватимуться знов. В Міністерстві охорони здоров'я про це думають. Проте, зізнаються владники, поки що просто думають – реальних механізмів протидії шахрайству поки що немає. 
 
Уляна Супрун т.в.о. міністра охорони здоров'я України 
 
Є така думка, що ті ліки мають бути видані за рецептом, і ми до того часу сподіваємось мати електронні рецепти. І ми будемо слідкувати за тими лікарями і тими паціентами, які отримують ці ліки. 
 
От тільки медична реформа, в тому числі і система реімбурсації ліків в Україні стартує вже з першого січня нового року. А про електронні рецепти в міських та обласних лікарнях ще й не чули. Та в міністерстві охорони здоров'я запевняють: знайдуть і інші важелі впливу. 
 
Уляна Супрун т.в.о. міністра охорони здоров'я України 
 
Зараз є мораторій, що не можна робити перевірку. В Кабінеті міністрів вже подали постанову щоб держлікслужби могли робити перевірку, і щоб вони слідкували за тими лікарями і тими паціентами. В Україні, як і в інших країнах, завжди будуть ті, хто схочуть красти, які схочуть корупційні схеми. Ми можемо зробити все, що завгодно. Та можливо хтось придумає ще якусь схему, про яку ми не подумали. Але в нас мусить бути якась система перевірки, що ми будемо мати.
 
Система має бути. Проте поки що її нема. І тут стануть у допомогу, впевнені чиновники, повідомлення до відповідних органів.
 
Уляна Супрун т.в.о. міністра охорони здоров'я України 
 
В нас буде система, в якій самі лікарі і самі паціенти зможуть переказати, якщо виникають якісь питання, щоб ми могли зробити перевірку, щоб такого не відбувалось.