Реформирование ВУЗов: Верховная Рада рассматривает изменения высшего образования

13.11.2019 12:27   -
Автор:
Реформування вищої освіти чи не на всіх рівнях. У Верховній Раді проголосували в першому читанні за законопроект, що має змінити існуючі правила в вишах. Зокрема, вони стосуються й правил вступу. Так в законопроекті йдеться про те, що випускники, крім ЗНО, будуть здавати ще й мотиваційний лист, за який також нараховуватимуть додаткові бали.  Та це не єдині зміни, що пропонують депутати. 
 
Пояснювальна записка до Проекту Закону № 2299
 
Нові ініціативи, пов’язані зі вступом на навчання до закладів вищої освіти, спрямовані на підвищення рівня свідомого вибору закладів та спеціальностей вступниками, розширення доступу до вищої освіти для мешканців тимчасово окупованої території, врахування здобутків на міжнародних олімпіадах, збільшення питомої ваги творчих конкурсів у конкурсних балах, врегулювання питання про прийом іноземних громадян, встановлення обов’язковості єдиного вступного іспиту з іноземної мови.
 
Так пріоритет можуть отримати учасники міжнародних учнівських олімпіад, Олімпійських, Паралімпійських і Дефлімпійських ігор – їм пропонують нараховувати додаткові бали при вступі, а от військові, які проходять службу за контрактом, взагалі ЗНО можуть не складати, бо за цим законопроектом їх зараховуватимуть до вишу без проходження тестування, але тільки на військові спеціальності. Ще одна зміна, що стосується абітурієнтів – підписання із вишами договорів. Укладатимуть їх як студенти-контрактники, так і ті, хто вчиться на бюджеті. 
 
Міністерство освіти та науки України
 
Для того, щоб розмежувати права та обов'язки абітурієнтів, під час зарахування з ними укладатимуть договір, де чітко виписуватимуть строк навчання, відповідальність кожної зі сторін. 
 
Законопроект передбачає зміни не лише для абітурієнтів, а й для студентів. Мова про покарання за плагіат. 
 
Міністерство освіти та науки України
 
Плагіат або фальсифікація робіт зможуть стати причиною для скасування рішення про отримання ступеня вищої освіти. Тобто якщо у дипломній бакалаврській роботі буде плагіат, студент може не отримати диплом.
 
Та й диплом вже незабаром можуть отримати не всі, бо депутати пропонують від нього відмовитися, точніше від єдиного державного зразка. Так, на думку парламентарів, керівництво вишів має само вирішувати, які дипломи видавати студентам: у пластику або ж із вензелями. Ці пропозиції також викладені в законопроекті.