Реформирование в сфере образования будет продолжаться

08.10.2019 12:45   -
Автор:
Підвищення заробітної плати освітянам. Саме з такою повісткою виступила Міністр освіти і науки України Ганна Новосад на прес-конференції у Харкові. У першу чергу, сказала, планується завершити зміни у початковій школі та  реформувати 5-9 класи. Зокрема, мова йде про програму розроблену університетом Еморі – подібна практика вже використовується у багатьох країнах Європи. Також реформи не обійдуть і галузь вищої школи. Міністр зазначає – ВИШі повинні мати можливість мотивувати кращих робітників фінансово.
 
Ганна Новосад міністр освіти і науки України
 
Ми маємо відійти від ідеї тарифної сітки в університетах і дати можливість університетам мотивувати і підтримувати тих, хто є кращими. А не лише бути затиснутими тими маленькими окладами, які забезпечуються державою. Університети повинні мати фінансову автономію і ті кошти, які вони самі заробляють, мати можливість спрямовувати на зарплати кращих викладачів.
 
Також, за словами Ганни Новосад, слід виправити ситуацію із заробітними платами для тих категорій освітян, які зараз отримують "мінімалку". Це, передусім, вихователі дошкільних закладів освіти, а також майстри виробничого навчання і молоді вчителі.
 
Ганна Новосад міністр освіти і науки України 
 
Щодо підвищення зарплат іншим категоріям освітян, то наразі Міносвіти разом з Мінфіном працює над тим, щоб це знайшло відображення у новому бюджеті і тим категоріям освітян, які мають найменші оклади, вони були підвищені.