Реформация системы местных выборов: а стоило ли?

18.07.2015 22:41   -
Автор:

Розмови навколо реформації системи місцевих виборів точилися вже давно, мало не з попередніх, парламентських перегонів. І нарешті вирішено. Проект змін до виборчого законодавства Верховна Рада затвердила чотирнадцятого липня. Одна з основних змін – двотуровість обрання мерів великих міст.

Михайло Камчатний голова Харківського обласного відділення Комітету виборців України

Города от 90 тысяч, здесь двухтуровость будет мэров, то есть, абсолютное большинство. Если в первом туре один из кандидатов не набрал больше пятидесяти процентов, то тогда назначается второй тур между двумя кандидатами, которые набрали первые два места.

Ще одне, важливе нововведення – відкриті списки. Тобто на виборах двадцять п’ятого жовтня харків’яни отримають бюлетені, в яких буде не тільки список депутатів, а й список партій. Голосуючи за певного кандидата виборець автоматично голосуватиме і за партію, яку він представляє. І якщо прийняття цієї норми можна було очікувати, розмови навколо відкритих списків велися вже давно, то наступна «новинка» від парламентів здивувала всіх. За новими правилами, поряд з назвою партії та фамілією депутата в бюлетенях стоятимуть фамілії ще трьох депутатів – представників партії. На перший погляд – нічого особливого, експерти кажуть – маніпуляція.

Михайло Камчатний голова Харківського обласного відділення Комітету виборців України

Трех людей они ставят впереди, просто, ну как визитная карточка, как бренд. То есть, ну это своего рода попытка привязать к лидерам партии, чтобы человек, не зная этого кандидата, он будет ориентироваться на вот этих лидеров.

Що стосовно списків: блоків партій більше не буде, як і самовисуванців. Проте в партіях буде гендерна квота – враховуючи те, що політики в Україні здебільшого чоловіки, мінімум тридцять відсотків жінок має висунути кожна партія в депутати. Керувались парламентарі, вірогідно, європейським прикладом – там жінки беруть повноцінну участь у політичному жітті країни.

Михайло Камчатний голова Харківського обласного відділення Комітету виборців України

Европа Европой, но, как бы, свою голову тоже нужно включать. Можно предположить, что функционеры партий, лидеры партий, они будут максимально приближенно туда предлагать своих женщин, которых они хорошо знают. Ну, наверное, там дочери, жены, может гувернантки.

Ще кілька нових норм: прохідний бар'єр – п'ять відсотків. Квота окремого міста в облраді – не більше двадцяти. Тобто замість орієнтовних шістдесяти одного – шістдесяти двох місць Харків в облраді отримає всього двадцять чотири. І, нарешті, не буде норми "триста шістдесят п'ять". До виборів допускаються всі партії, які зареєструються до їх початку, а не за рік до того.

Змін багато. Але питання в тому, чи варто взагалі було щось міняти, кажуть експерти

Валерій Рубан політолог

Внесение изменений в законодательство приводит к дезориентации избирателей и тех людей, которые будут организовывать на местах эти выборы. Это вообще трогать нельзя. Вот так, как нельзя трогать Конституцию, нельзя вносить каждый год в нее какие-то изменения, также нельзя трогать и избирательную систему.

В крайньому ж випадку, коли стара виборча система зовсім неприйнятна і реформувати її просто необхідно, зміни треба готувати заздалегідь, а не за три місяці до виборів, впевнені політологи.

Валерій Рубан політолог

Приходишь на избирательный участок, а люди вот с такими глазами, они не успевают выучить и понять, как же им правильно. Людей надо учить, людей надо готовить, и только подготовленные люди могут обеспечить демократические и честные выборы.

Результати роботи депутатів, які ухвалювали новий закон, буде видно вже у жовтні, в день голосування та після нього, під час підрахунку голосів.