Реальна соцдопомога. Хто нею користується і як нею скористатися

13.02.2013 18:47   -
Автор:

Ірина молода матуся, в неї підростає семимісячна донька. Сьогодні жінка навідалася до райуправління соцзахисту.  Тут вона оформляє документи на грошову допомогу. Бо зайвих грошей для матері-одиначки не буває.

Ірина Роменко мати-одиначка

-Никогда не будет лишней. Средств много уходит и это пособие в принципе достаточно хорошо помогает.

Мати Ірини, яка прийшла за компанію, додає – матеріальні виплати необхідність, але досить часто на заваді стає паперова тяганина і недосконалість законодавства. Так, жінці з малолітньою дитиною, яка до того ж студентка, важко встигнути скрізь одночасно.  

Ірина Коробкова харків'янка

-Есть один ньюанс, вот у меня дочка, у неё грудной ребёнок. Она студентка, она ходит на практику и она ходит в институт. И я вот как её мать не могу прийти вместо неё и подать заявление, принести справку. Вот мы сегодня пришли второй раз.

У райуправлінні кажуть, за законом всі документи повинні оформляти тільки ті особи, які мають намір отримати допомогу. Спочатку зі своїм питанням людина звертається до інформатора, там отримує необхідні бланки. Заповнює їх за зразком і йде на прийом до спеціаліста. Далі протягом десяти днів приймається рішення на отримання субсидії чи допомоги.

Марія студентка-першокурсниця

-Это не сложно. Заполняешь бланки и всё, никаких проблем, очень понятно всё и доступно.

Серед відвідувачів районних управлінь, а таких в місті дев'ять, чимала частина це молоді матусі.

В'ячеслав Станчик начальник управління праці та соціального захисту населення адміністрації Дзержинського району

-Если первый ребёнок в семье, то в первую очередь родители его регестрируют в органах ЗАГСа, после этого они приходят к нам и подают заявления на оформление – паспорт, код, свидетельство о рождении. Ну и оформляют социальный счёт в банковском учереждении. Если второй ребёнок, то добавляется два свидетельства о рождении и справки о составе семьи.

Пенсіонери приходять, щоб оформити субсидії. Це друге місце по зверненням. На третьому студенти. Всі отримують компенсації вчасно.

Лариса Болгова директор Департаменту праці та соціальної політики

-На сегодняшний день нет задолженностей по социальным выплатам – они проводятся в сроки по действующему законодательству. На сегодняшний день у нас получатели всех видов пособий, субсидий и всяких помощей по состоянию на 1 января 2013 года, это 112 тысяч 396 человек.

Ігор Бескровний