Реабилитация по-новому. В Украине вводят новый подход и новые медспециальности

28.05.2019 13:08   -
Автор:
Тепер такі методи реабілітації як електроди та струм по тілу пацієнта, парафінотерапія, компреси чи ванни з глиною, залишаться в минулому, зазначають у Мінохорони здоров'я, бо як запевняють, не мають доведеної ефективності. Тому фахівці міністерства формують цілі мультидисциплінарні команди аби впровадити в Україні доказову реабілітацію. 
 
Це важливий крок у подоланні недоведених і малоефективних у реабілітації практик. Наприклад, електрофорез – досі поширений метод функціональної реабілітації, проте це аж ніяк не свідчить про його ефективність. Апаратна фізіотерапія – лише допоміжний засіб реабілітації. Вона може зменшувати біль і запалення, прискорювати регенерацію тканин і розсмоктувати рубці. На цьому можливості електрофорезу вичерпуються. 
 
Робота фахівців буде спрямована не на саме захворювання чи травми пацієнта, а саме на усунення обмеження його діяльності внаслідок недугу, з використанням новітніх методи для відновлення функціональних можливостей організму. Відбуватиметься це за допомогою комплексу фізичних вправ задля поліпшення діяльності опорно-рухового апарату, рівноваги, координації, витривалості м'язів і вдосконалення вправності рухів. Тому МОЗ вводить низку нових посад. 
 
ЛІКАРІ ФІЗИЧНОЇ ТА РЕАБІЛІТАЦІЙНОЇ МЕДИЦИНИ – очолюють реабілітаційний процес. Організовують та координують виконання повного реабілітаційного циклу.
 
ФІЗИЧНІ ТЕРАПЕВТИ – займаються визначенням і максимальним покращенням якості життя та рухового потенціалу.
 
ЕРГОТЕРАПЕВТИ – займаються не лише відновленням втрачених чи обмежених функції руху та координації, але й заново навчають людину жити в нових для неї умовах, допомагаючи їй досягти максимальної самостійності та незалежності в побуті. 
 
Також до складу мультидисциплінарної команди з реабілітації повинні входити психолог, соціальний працівник, медсестра чи медбрат, мовний терапевт та інші фахівці за потребою. І так штатні посади введено, але чи вистачить в Україні кваліфікованих спеціалістів з фізтерапії та ерготерапії, це питання у медичній спільноті ставлять під сумнів і одна з причин – середня зарплата фахівців у розмірі 4 тисячі гривень. На сьогодні отримали збільшену зарплатню тільки лікарі первинної ланки у вже автономізованих медзакладах, при умові, що вони перейшли до нової системи фінансування через Національну службу здоров"я України. А от реформа до вторинної та третинної ланки ще не дійшла. Пілотний проект реалізується лише у Полтавській області і тільки у 2020-му, в планах МОЗ, реформу впровадити по всій країні. Тоді, припускають і відбудеться збільшення зарплатні лікарям спеціалістам у розмірі 250% від середньої по України, але не в цьому році.