Рада ввела штрафи за недотримання маскового режиму: скільки заплатять порушники?

06.11.2020 14:25   -
Автор:
Не носиш маску – готуйся викласти гроші з гаманця! Верховна Рада України ввела штрафи за недотримання маскового режиму під час карантину. Відповідне рішення підтримали 262 народних депутата. У пояснювальній записці документу зазначається, що послаблення карантину після весняного локдауну суспільством сприймається як скасування карантину. Тож українці стали нехтувати рекомендаціями в частині носіння в громадських будівлях і спорудах, громадському транспорті масок або респіраторів.
 
Перебування в громадських будинках, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно, – тягне за собою накладення штрафу від десяти до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. 
 
Якщо у цифрах, то тепер за недотримання маскового режиму, згідно прийнятого закону його порушникам доведеться сплатити від 170 до 255 гривень. За провезення ж пасажира без маски перевізник заплатить кілька тисяч гривень. Тепер, згідно закону, поліцейські можут скласти на порушника адмінпротокол, що вже і є приводом сплатити штраф. А не як раніше, коли правоохоронці складали протокол, а потім подавали їх до суду, який і вирішував винна людина чи ні.
 
Законом також внесено зміни до статей 219, 221, 222, 236, 255 Кодексу з метою реалізації повноважень виконавчих комітетів (виконавчих органів) сільських, селищних, міських рад щодо розгляду справ про адміністративні правопорушення, що передбачені частиною другою статті 443 Кодексу, та реалізації повноважень органів Національної поліції, органів державної санітарно-епідеміологічної служби щодо складання протоколів та розгляду справ про адміністративне правопорушення, передбачене частиною другою статті 443 Кодексу.