Работа в Харькове во время ЕВРО-2012

07.04.2012 23:56   -
Автор:

Олександра Суфіянова, кореспондент:

До початку Євро залишилося майже два місяці, а в інтернеті вже чимало об`яв про роботу на час проведення чемпіонату. Найбільше вакансій пропонують у кав`ярнях, ресторанах та інших місцях громадського харчування. Не менш розповсюдженою є посада перекладача.

Тож під час Євро дві тисячі дванадцять без заробітку може залишитися тільки лінивий. Так, обслуговуючи іноземних гостей, перекладач зможе заробити від двохсот до півтисячі гривень за день. Тоді як зараз він отримує вдвічі менше. Та знання іноземної мови знадобиться і працівникам готелів. Цей персонал вже готують в обласному центрі зайнятості.

Інна Прохоренко, начальник відділу організації надання послуг роботодавцям ХОЦЗ:

– В этом году у нас центром профессионально-технического образования получена лицензия на такие специальности, как горничная -администратор, которые также будут задействованы, и введен в учебные программы курс английского языка. Т.е. мы сможем обучить людей, которые будут задействованы во время чемпионата.

Щодо заробітку, який пропонують покоївкам та адміністраторам, він трохи вищий за мінімальну зарплату. Також на Євро матимуть нагоду заробити копійку і харківські художники. Вони кажуть – до такої події теж підготувалися, написали не один десяток картин з краєвидами Харкова.

Євген Гельзин, художник, продавець картин:

– Выбор большой, правда, выбор картин, как у нас в Харькове, можно сказать. ни в одном городе, только можем мы сравнится с Киевом. И маститые такие художники, все-таки искусство сильное по любой тематике, пейзажи, натюрморт.

Особливо вигідним ремеслом в період чемпіонату стане і продаж сувенірів. Цікавими для інтуристів будуть бабусини вишиванки, вироби з берести, дерев`яні шкатулки, матрьошки, а ще керамічні та солом`яні подарунки з символікою чемпіонату.

Олена Рябушко продавець сувенірів

– Козаки из стекла еще будут, чашки в форме козаков,  бутылочки, у нас есть козак-набор с мячиком, так что поэтому к Евро будем готовится еще, еще не все сделали.

Знадобляться під час Євро і робочі руки: слюсарі, сантехніки, будівельники. Особливо на цих роботах хочуть підзаробити студенти.((перекрыть эту подводку этими же студентами.

Олег Пивовар та Максим Титарчук, студенти:

– Будем дороги строить. Общественные работы, уборка территорий, всякое такое разное. Ну да сейчас много фирм набирает себе рабочих.

І не тільки фірми набирають робочих. Лише з початку цього року в обласному центрі зайнятості відкрито понад триста таких вакансій.
Без охоронців під час такої події теж не обійтися. Тому зараз в багатьох агентствах охорони проходять конкурси на цю посаду.

Владислав Задніпровський,  регіональний представник охоронного агентства:

– Количество людей, задействованных в работе в разные дни будет разное, это работа как непосредственно во время проведения матчей, так и работа по подготовке и демонтажу клубных зон.

Критерії відбору кандидатів на посаду охоронця – прості. Головне бути не лише міцним та спотривним, а й доброзичливим і врівноваженим. Знання англійської стане у нагоді. Щодо заробітку, в агентствах охорони їм планують платити до півтисячі гривень за добу. Не менш важливе для інтуристів і питання житла. Добова оренда двокімнатної квартири у центрі Харкова може обійтися іноземцю у триста доларів за день. Тому здаючи свої помешкання, харків`яни можуть на цьому добряче підзаробити, кажуть в агентствах нерухомості. Як і власники авто. Якщо зараз вартість таксі по місту коливається від тридцяти до півсотні гривень, то під час чемпіонату ця сума зросте чи не у двічі. Отже, на час Євро матимуть нагоду поповнити свій гаманець усі: і держава, і бізнес, і навіть пересічні громадяни.