Пуски “Shahed”, успіхи ЗСУ, плани Ізраїлю та допомога з Чехії – головне на ранок 2 грудня

02.12.2023 11:05   -

Цієї ночі Україну знову атакували безпілотниками та ракетами. За даними Повітряних сил ЗСУ, знищено 10 ударних БпЛА типу “Shahed” у межах Одеської області та одну керовану ракету у Дніпропетровській. Усього зафіксовано пуски 11 дронів та 1 КАР. За даними голови Одеської ОВА, у регіоні зафіксовано удар по інфраструктурному об’єкту. Зранку вибухи лунали і у Дніпропетровській області.

Атакували і Харківську, Херсонську, Донецьку, Запорізьку, Сумську та Миколаївську області. Є загиблі, поранені та пошкодження цивільної інфраструктури.

Українські війська продовжують ведення наступальних операцій на Бахмутському напрямку. ЗСУ відтіснили російські війська з позицій на північ від Хромового та на схід від Кліщіївки і успішно контратакували в районі Авдіївки. Про це свідчать дані аналітиків Інституту вивчення війни. На інших напрямках ЗСУ відбили атаки ворога. За добу відбулось 84 бойових зіткнення.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

Нижня палата парламенту Чехії схвалила продовження тимчасового захисту для біженців з України до кінця березня 2025 року. Відомо, що при цьому депутати обмежили час, протягом якого біженці можуть залишатися у безкоштовному тимчасовому житлі, а також змінили порядок депортації людей, які мають тимчасовий захист. Для його продовження, згідно з законопроєктом, українцям спочатку доведеться зареєструватись в електронному вигляді.
При цьому необхідно забронювати дату для особистого візиту до МВС. Там видадуть візову наклейку, яка підтверджує статус тимчасового захисту. Для отримання наклейки необхідно з’явитися до кінця 2024 року.

Ізраїль хоче створити буферну зону між Сектором Гази та Ізраїлем з півночі на південь, щоб запобігти проникненню ХАМАС чи іншим бойовикам або нападам на Ізраїль. Про це пише Reuters. За даними трьох регіональних джерел, Ізраїль розповів про ці плани своїм сусідам Єгипту і Йорданії, а також Об’єднаним Арабським Еміратам. При цьому радник із зовнішньої політики прем’єра Ізраїлю, на запитання щодо буферної зони, сказав, що план є більш глобальним. Він складається з трьох кроків: знищення ХАМАСу, демілітаризація Гази та дерадикалізація анклаву.

ОСТАННІ НОВИНИ