Публічний договір на вивезення сміття

15.12.2012 19:48   -
Автор:

Анастасія Полякова кореспондент

-Чисте місто. Аби Харків не загруз у смітті комунальники за графіком вивозять відходи від багатоповерхівок та приватного сектору. Що ж стосується останніх, то з наступного року на мешканців приватного сектору очікують нововведення. Вони заключатимуть із містом публічний договір на вивезення сміття. І ця послуга буде оплачуватися за квитанцією.

У Харкові понад півсотні тисяч будинків приватного сектору. Трохи менше половини їх мешканців мають відповідні договори про вивезення сміття. Решта – підкидає непотріб у наближчі контейнери чи утворює стихійні звалища. На ліквідацію яких місто витрачає чималі кошти. Лише цього року таких несанкціонованих смітників було ліквідовано близько тисячі. Ті ж, хто сплачує за вивезення сміття, кажуть, на її якість не поскаржитися.

Ганна Коваленко мешканка приватного сектору

-Все выставляем кульки, каждую неделю забирают в четверг, очень хорошо забирают, жаловаться не приходится.

Галина Стародуб мешканка приватного сектору

-Это же удобно – приехали забрали, не надо ломать голову куда его девать. У нас тут своего рода карьер был, он правда и сейчас есть, но его закрыли, то мы туда носили.

Та з наступного року зобов"язані будуть платити усі. Це передбачає публічний договір, який буде укладено з мешканцями семи районів Харкова. До цієї новації поки не долучилися Комінтернівський та Жовтневий райони. Вони ж продовжать роботу з укладання письмових договорів. Публічний же договір опубліковано в газеті «Харьковские известия» від двадцять сьомого листопада. Примірник цього спецвипуску жителям приватних будинків вже рознесли. Після цього усі платитимуть за квитанцією. Власник приватного будинка її отримуватиме щомісяця.

Роман Нехорошков директор Департаменту житлового господарства

– В квитанции на вывоз указывается численность проживающих, и в данном случае, оплата в месяц за проживающего при существующей норме накопления 2,2 куба состовляет 9 грн. на человека.

Боржники будуть нести адміністративну відповідальність. Ще одна новація – спеціальні наліпки на парканах приватного сектору. Вони відображають стан оплати за послугу. Ганна мешкає одна і за сміття сплачує за себе. Про що і має відмітку – на наліпці відповідна цифра. Комунальники пояснюють, це аби зайвого не підкидали.

Костянтин Кальницький директор координаційного центру ТОВ "Харків-Екоресурс"

-Согласно этому количеству вывозиться определённый объём ТБО, составляется маршрут согласно этим наклейкам, и у тех жителей, у которых есть такая наклейка мусор забирается, у тех жителей, у которых таких наклеек нет, и соответственно нет ни договоров, ни оплат мусор не забирается.

Ніна Снурнікова член вуличкому

-Очень положительно к этому отношусь, уже даже для того, что хотя бы водитель видит и как какой-то контроль, это тоже немаловажно.

Якщо в приватному секторі ця ситема лише вводиться, то для мешканців багатоповерхівок схема вже відпрацьована. Майже усі сплачуюють за послугу. Завдяки цьому тут вже переходять на новий етап – роздільне збирання сміття. Побутові відходи – у загальний контейнер, пластикові пляшки – у сітку. Цей пілотний проект триває вже більше року. Люди до цього потроху призвичаїлися і сітки не порожні.

Лілія харків'янка

-Это вообще хорошо, что они уже есть, это большой плюс. Не все люди знают, что пластик очень долго, короче, очень вреден и его надо совершенно отдельно от бытового мусора.

Сергій харків'янин

-Там специальные есть отсеки,чтоб забрасывать, то есть удобно, я так смотрю туда все ходят, выкидывают.

Контейнери зручні у використанні й в обслуговуванні. Відкрити сітку можуть лише водії, які забирають пластик, коли контейнер заповнюється вщент. Це виключає можливість змішування сміття або його розкидання.

Анатолій харків'янин

-Удобно всё, мы никогда не спешим, всё чётко положим, не мимо, нормально  пластмасса отдельно в кулёчек положили, вынесли туда и положили, чтоб они были видимые и всё.

Та деякі проблеми з використання контейнерів таки є. Наприклад, отвір для пляшок завузький.

Андрій харків'янин

В принципе она нужна, вот только всё ли туда поместится, пятилитровые не поместятся и большие пластиковые .

Решта ж незручностей пов"язана передусім із  неуважністю або безвідповідальністю людей.

Микола Лаврєнов водій КП "Ековторпром"

-Ну бывают такие нюансы, что люди торопятся и мусор бросают, и стекло, всё подряд.

Комунальники пояснюють, поки це лише початок, і у місті аналізують чи приносить роздільний збір сміття ефект.

Андрій Твердохліб заступник директора фірми, що обслуговує контейнери для пластику

-Цена и качество сетки – это самый оптимальный вариант, потому что в Европе используется евросетка и они на подобие евроконтейнеров и очень дорогостоящие, но чтобы получить эффект как экономия средств населению, которое платит и экономия бюджетных денег пока мы обходимся этим вариантом.

Поки не усі подвір"я у Першій столиці обладнані подібними сітками для збирання пластику. До весни їхню кількість планують довести до двох тисяч. Вони охоплять близько двадцяти п"яти відсотків багатоповерхівок. Та у майбутньому сміття має стати прибутковою галуззю. Це стане можливим, коли запрацює сміттєпереробний завод.