Публічні догори із вивезення відходів з приватного сектору в дії

19.03.2013 18:32   -
Автор:

Вздовж вулиці мішки зі сміттям. Його повиносили жителі приватних будинків. Сьогодні по проспекту Героїв Сталінграду – вивіз твердих побутових відходів.

Роберт Муриндін, ветеран Великої Вітчизняної війни

-У нас все выставляют и там берут, машина приезжает, я знаю берут, вот сегодня вторник, все выставляют во вторник.

Валентина Новікова, власниця приватного будинку

-В девять часов, допустим, у нас проезжает машина – забирает мусор. Ну может быть на полчаса задержится. Так что мусор забирают постоянно. Конечно легче, безусловно – легче

Григорій Сліпцов, слюсар

-Очень хорошо, что вывозят мусор. Чисто. Машина ездит часто, я вижу, прибирают мусор.

Сміття комунальники прибирають регулярно, але за цю послугу сплачують одиниці. З квітня ситуація в Комінтернівському районі докорінно зміниться.  

Костянтин Кальницький, директор координаційного центру

-Автоматически все жители частного сектора, которым оказывается эта одна типовая услуга, присоединяются к действию этого договора. И с первого апреля им пойдет автоматическое начисление за вывоз ТБО из частного сектора.

Кожен з мешканців приватних будинків, платитиме за вивезення сміття – дев'ять гривень на місяць, які і всі харків'яни. Про графік вивезення повідомлятимуть разом із квитанцією про оплату.

Костянтин Кальницький директор координаційного центру

-Существуют маршруты по всем районам. Люди знают в какой день движется ета машина. Они просто выставляют свои пакеты с аккумулированным количеством мусора – недельным объемом, и грузчики вместе с водителями его утилизируют в машину и дальше на полигон.

Також кожна людина, що приєдналася до публічної угоди, має право і на вивезення негабаритного сміття. Для нього на території облаштують спеціальні майданчики де встановлять місткі урни.

Павло Ланцевич, майстер з вивозу сміття

-Для не бытового – для строительного мусора выставляются контейнера, так называемые лодки, куда люди выбрасывают.

Попереджають комунальники і про стихійні звалища. Штраф за забруднення – від трьохсот сорока до півтори тисячі гривень. Наразі система вивозу відходів з приватного сектору працює вже в сімох районах міста. Наступними, після Комінтернівського, до публічної угоди готуються приєднатися і мешканці Жовтневого району.

Леся Кочержук