Припинити війну. ЕС та НАТО вимагають від росії виведення військ

15.12.2022 13:45   -

Припинити війну та залишити Україну. З таким закликом до росії на офіційному рівні виступлять Європейський союз та НАТО. Про це повідомляє американське видання Politico. У ЗМІ також відзначають, що ЄС та НАТО пообіцяють Україні повну підтримку. Проект декларації вже майже готовий до публікації.

У майже остаточному варіанті ЄС і НАТО закликають РФ “негайно припинити цю війну і піти з України” і знову заявляють про свою “непохитну та постійну підтримку її незалежності”. Вони також домовилися “повністю підтримувати невід’ємне право України на самооборону та обирати свою долю”. Також у декларації зазначається, що “жорстока війна Росії посилила продовольчу та енергетичну кризу, що торкнулася мільярдів людей по всьому світу”.

Цей документ мали ухвалили ще у червні минулого року на саміті НАТО в Мадриді, проте ухвалення проекту декларації почали відтягувати, відзначають у Politico. Ще у вересні президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн зауважила, що вже настав час ухвалити спільну декларацію, а вже на початку грудня в Європарламенті поскаржилися, що ухвалення документа затягують.

Проект декларації зіткнувся з багатомісячними дипломатичними затримками – був частково розглянутий і перебував у розробці понад рік, але затримався через напруженість у відносинах між Туреччиною та Кіпром, пояснюють дипломати. Тепер остаточний варіант вже на підході та, як очікується, буде представлений найближчим часом.

Документ можуть опублікувати на наступному тижні або ж на початку нового року.