Прибуток 70% українських підприємств скоротився вдвічі через війну

15.01.2024 17:10   -

За висновками Світового банку, в порівнянні з 2021-м роком, близько 70% українських підприємств втратили в середньому одну другу частину своїх прибутків внаслідок війни. 20% бізнесу зазнало руйнувань через повномасштабне вторгнення.

По регіонах найбільше постраждали східні області, де дохід знизився у три рази. У південних областях країни в середньому фіксують падіння доходів на 60%, а у західних – на 40%.

Найбільших фізичних руйнувань теж зазнав східний бізнес – 47%. На півдні ситуація дещо краща й становить 29% від усіх підприємств.
Також внаслідок війни виникли й інші проблеми для українського бізнесу окрім руйнувань, зокрема:

ПРОБЛЕМИ (ОКРІМ РУЙНУВАНЬ) УКРАЇНСЬКОГО БІЗНЕСУ ЧЕРЕЗ ВІЙНУ:

  • проблеми з енергопостачанням після російських обстрілів;
  • порушення логістики через бойові дії та блокаду;
  • падіння попиту;
  • нестача робітників через мобілізацію та виїзд за кордон;
  • нестача фінансів.

Які ж підприємства постраждали найбільше? За даними Світового банку, наймасштабніших збитків і втрат зазнала металургійна промисловість.

Через зруйнування двох основних металургійних заводів у Маріуполі в березні 2022 року Україна втратила близько 40 відсотків своїх сталеливарних потужностей. Як наслідок, у 2022 році виробництво металу скоротилося приблизно на 60 відсотків.

А от сільське господарство попри всі негативні чинники продовжує робити один із найбільших внесків у зайнятість, виробництво та експорт.
У звіті Світового банку зазначається, що компанії також в середньому зазнали скорочення робочої сили на 25 % через вторгнення.

Найбільше це стосується таких спеціальностей, як будівельники та працівники комунальної сфери, особливо у на сході України. На регіональному рівні, найбільше втрати відчули східні області, де доходи зменшилися втричі. У південних областях цей показник склав 60%, а в західних – приблизно 40%.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

Що стосується харчової промисловості, то вона була основним джерелом промислового виробництва до війни і задовольняла 90% внутрішнього попиту. Переробка рослинної олії зазнала значної шкоди: 20 % переробних підприємств пошкоджено або знаходяться на окупованих територіях.

Негативно позначилась війна і на інвестиціях. В середньому інвестиції скоротилися на 76%, причому підприємства середнього розміру зазнали найбільшого падіння – на 80%. Серед секторів у будівництві та готельного бізнесу зафіксовано найрізкіше падіння інвестицій, зі скороченням на 85% та 86% відповідно. Промислове виробництво повідомило про найменше скорочення на 56%. У регіональному розрізі північні компанії скоротили інвестиції на 81%, а східні – на 63%.

Між тим, експерти Всесвітніього банку прогнозують, що після падіння ВВП на 30% у 2022 році, українська економіка поступово, згодом відновиться. Вже минулого року вона продемонструвала ріст ВВП на 5%.

ОСТАННІ НОВИНИ